Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Въведение Богородично и Ден на християнското семейство

Снимка: pravoslavieto.com

Днес е Въведение Богородично, един от празниците, на който православните християни почитат Света Дева Мария. Свещеникът Михаил Ковачев от Ловеч обясни значението на празника:

Въведение означава влизането на Божията Майка в Йерусалимския храм. Когато тя е навършила 3 години е била отведена от нейните родители в Йерусалимския храм, за да остане там да живее и да се подготвя за своето бъдещо предназначение да стане майка на Сина Божи- на Спасителя на Света.  Въведение Богородично в България от 1929 г. се отбелязва и като Ден на християнското семейство и православната християнска младеж, защото именно в Божията майка ние виждаме един сияен пример какви трябва да бъдат нашите деца. Нейното семейство е било пример за това какви трябва да бъдат истинските християнски семейства.

В Константинополската църква празникът е въведен през 7-ми век, а в Римокатолическата през 1374 г. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

На големия църковен празник Врачанската митрополия организира няколко прояви, посветени на Деня на християнското семейство и православната младеж.

Светата литургия за големия празник Въведение Богородично ще бъде отслужена във Враца с Единоцърквие в старинния храм "Свето Възнесение". Според местната традиция, след обед храмът събира възрастни и деца за отбелязване на Деня на християнското семейство и православната младеж. За малките ще има благословения и подарък от Врачанския митрополит Калиник, а за по-големите беседа за църковното тайнство брак и поглед според православната традиция към проблемите на семейството.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.