Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските самолети, прелетели през турското въздушно пространство, били два

Снимка: БГНЕС

Официален турски представител е заявил, че самолетите, прелетели през турското въздушно пространство, всъщност били два. Те били прихванати от два турски изтребителя Ф-16, патрулиращи в района. Турските пилоти отправили 10 предупреждения към чуждите машини в интервал от 5 минути, но единият самолет не изпълнил предупреждението и бил свален, уточни той.

Двамата чужди пилоти, за които се твърди, че са руснаци, успели да катапултират. Според информация на турската телевизия CNN Türk един от пилотите на сваления самолет е хванат от тюркмените, които се сражават в планината Тюркмен Дагъ покрай турската граница срещу сирийската армия, която се подкрепя от ударите на руските ВВС.

Според турската медия "Доган хабер ажансъ" се наблюдавало интензивно движение на руски хеликоптери в района на планината, които вероятно търсят отломки от машината и другия пилот, отбелязва агенцията.

Това подсилва твърденията на Анкара, които бяха отхвърлени от руското министерство на отбраната.

Според Москва руският самолет е претърпял катастрофа в Сирия, близо до границата с Турция. Руската версия е, че машината летяла на височина 6 хиляди метра на сирийска територия, не е пресичала турското въздушно пространство и е била свалена с ракета от земята.

В същото време двама турски граждани са били ранени от останките на сваления самолет.

Руските удари в Сирия са огнище на напрежение между Анкара и Москва от известно време. Тези дни турският премиер Ахмед Давутоглу остро предупреди Русия да спре бомбардировките над населените с тюркмени области в Сирия и да се заеме само с войната срещу "Ислямска държава".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Пилотът на сваления руски самолет е загинал, според видео на сирийска бунтовническа групировка

Видеозапис на сирийска бунтовническа групировка показва руски пилот от сваления самолет да лежи неподвижно на земята, съобщи агенция Ройтерс, където бил изпратен записът. Според представител на групировката п илотът е загинал, допълват от агенцията

публикувано на 24.11.15 в 13:17

Русия потвърди, че неин военен самолет е бил свален от турските ВВС

Министерството на отбраната на Русия потвърди новината, че самолет от нейните военновъздушни сили е свален от турските ВВС. Според руското военно министерство самолетът Су-24 не е нарушил турското въздушно пространство. Самолетът е бил на 6000 метра..

публикувано на 24.11.15 в 11:59

Турски изтребители свалиха руски самолет близо до границата със Сирия

Руски боен самолет Су-24 е бил свален в небето над Сирия, съобщи агенция Интерфакс, като цитира руското министерство на отбраната. Съдбата на двамата пилоти е неясна. Според Интерфакс изтребителят е бил свален с огън от земята. От руското министерство..

обновено на 24.11.15 в 11:52