Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров отмени планираното за утре работно посещение в Истанбул

| обновено на 24.11.15 в 18:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради свалянето на руски боен самолет от турската авиация руският външен министър Сергей Лавров отмени планираното за утре работно посещение в Истанбул и призова руснаците да не пътуват за Турция било заради туризъм, било по друг повод. Пред журналисти в Сочи той заяви:

Взето е решение да се отмени срещата, планирана за утре в Истанбул на равнището на министри на външните работи на Руската федерация и турската република в рамките на т.нар. Съвместен съвет за стратегическо планиране. Второто, което днес трябва да подчертаем, се съдържа в нарастването на терористичните заплахи, които произтичат от турска територия. Дори и без връзка със случая от днес, вече се натрупва критическа маса терористични прояви на турска територия. По наша оценка заплахата не е по-малко, отколкото в Египет. В тази връзка ние не препоръчваме на нашите граждани да пътуват до турската република с туристическа или каквато и да е друга цел.

Отмяната на посещението на лавров е първият сериозен сигнал за завихрилата се криза между Анкара и Москва заради руския боен самолет Су 24, който бе свален тази сутрин от турски изтребители заради нарушено турско въздушно пространство близо до сирийската граница. Областта е компактно населена с тюркмени, където се водят интензивни сражения между тюркменските бунтовници и сирийските сили, подкрепяни от ударите на руските ВВС.

Турският премиер Ахмед Давутоглу заяви, че руският самолет е навлязъл четири километра навътре в турското въздушно пространство и че с право е бил свален.

По искане на Турция посланиците на страните в НАТО се събират на извънредно заседание днес в 18 часа българско време във връзка със сваления руски самолет. Турската страна вече обяви, че машината е била свалена в рамките на ангажиментите на съюзниците от НАТО.

Според турски източници, единият от двамата пилоти на сваления самолет е бил хванат от тюркменските бунтовници. Тв канал СNN Тюрк публикува снимки на пилота, за който се твърди, че е на сваления самолет и че е руснак.

Съобщава се, че два руски хеликоптера са били изпратени, за да търсят отломките от самолета, но тюркменските бунтовници не разрешавали. Все още няма официално изявление от турска страна във връзка с инцидента. Противоречиви са информациите, идващи от Турция и от Русия за траекторията на сваления самолет, които взаимно се изключват.
 
   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.