Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама призова Русия и Турция да разговарят помежду си, за да изяснят случилото се

Пред Франсоа Оланд американският президент декларира пълна солидарност с Франция в борбата с тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия и Турция да разговарят помежду си, за да изяснят случилото се:

Мисля, че е много важно в този момент да има разговори между турската и руската страна, за да установят точно какво се е случило и да предотвратят ескалация. Това ни насочва и към проблем с руските действия от гледна точка, че те оперират много близо до турската граница и действията им са срещу умерената опозиция, която е подкрепена не само от Турция, но и от голям брой страни. Ако Русия насочва енергията си към групировката "Ислямска държава", някои потенциални грешки или ескалация са по-малко вероятни.

Пред гостувалия му френски президент Франсоа Оланд Барак Обама декларира пълна солидарност с Франция в борбата с тероризма. САЩ бързо ще започнат да споделят разузнавателни информации с Франция. Вашингтон е готов да споделя средства за проверка и контрол на бежанците с Франция и с другите си европейски партньори.

От своя страна Оланд заяви, че Франция няма да предприема сухопътна операция срещу джихадистите  в Сирия:

Приоритетът е да бъдат прочистени териториите, завзети от групировката "Ислямска държава" в Сирия. Да се прекъснат захранващите ги парични потоци. Да се затвори границата между Сирия и Турция, за да не може нито един терорист да дойде в Европа, за да извършва тези варварски актове, които вече познаваме. Разбрахме се също да действаме усилено срещу "Ислямска държава" в Ирак заедно с нашите коалиционни партньори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.