Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви официално, че въвежда засилен контрол върху вноса на храни от Турция

"Комерсант": Русия започва търговска война с Турция

| обновено на 26.11.15 в 10:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви официално, че въвежда засилен контрол върху вноса на храни от Турция, който за първите 10 месеца на годината е за 1 млрд. долара.

В отговор на свалянето на руския самолет от турски изтребители Москва ограничава вноса на стоки от Турция, съобщава руският вестник "Комерсант" в публикация със заглавие – "Русия започва търговска война с Турция". Според изданието проблемите на доставчиците вече са започнали по митническите пунктове, а вносители съобщават, че оформянето на товарите практически е спряно.

Още днес може да бъде официално обявено ограничаването на вноса на храни от Турция, обемът на които само за десетте месеца на тази година възлиза на 1 млрд. долара. Застрашен е и вносът на турски автомобилни части, съобщава "Комерсант", като цитира източници от две руски министерства. Ембарго, като в случая с ЕС и САЩ, поне засега няма да има, а ограниченията ще бъдат въведени чрез мерки на руските контролни органи.

Руско-турският форум, насрочен за декември т. г., е отменен. Това съобщи за ТАСС Любов Глебова, ръководител на федералната служба по въпросите на ОНД, руснаците в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество. Това обаче не означава, че спираме или ограничаваме руско-турските отношения, отбеляза тя.

По-рано бе съобщено, че Русия засилва контрола върху вноса на турски селскостопански продукти. Изявлението е на руския министър на земеделието Александър Ткачьов. Той аргументира допълнителните проверки с предишни нарушения на руските здравни норми от турските производители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Турският генерален щаб поиска възобновяване на редовните контакти с руските военни

Турският генерален щаб поиска възобновяване на редовните контакти с руските военни два дни след свалянето на руския бомбардировач край турско-сирийската граница.  Турските военни не са знаели чий е изтребителят, който беше свален преди дни до границата..

обновено на 26.11.15 в 11:02