Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второто четене на пряко свързаните със съдебната власт промени в Конституцията се провали

Снимка: БГНЕС

Заради отсъствие на членове на Временната комисия за промените в Конституцията и опасенията на председателя й Димитър Лазаров от ГЕРБ, че може да се стигне до положение да не бъдат приети важни предложения, второто четене на конституционните промени, пряко свързани със съдебната власт, се провали.

Заседанието на комисията се състоя, но премина само с представяне на различните промени между двете четения на законопроекта. Близо три часа на вяла дискусия, без гласуване на текст по текст на предложенията, премина заседанието на временната комисия за обсъждането на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията.

В началото на заседанието Димитър Лазаров поясни, че четирима от членовете на комисията - двама от БДЦ, един от ДПС и един от АБВ, са в командировки в чужбина и изрази опасението:

Решението на комисията се взема с половината от списъчния състав или 8 члена. Считам, че при отсъствието на тези колеги, а някои от тях са и вносители, би било възможно да изпаднем в хипотезата да не се приеме нито едно от предложенията по вносител или предложенията, които са направени на колегите.

Независимо, че кворум за гласуване все пак имаше, председателят обяви, че такова няма да се състои и ще има само дискусия по внесените предложения. Това предизвика реакцията на БСП и „Атака“, които напуснаха заседанието.

Лидерът на БСП Михаил Миков, който замести Мая Манолова в комисията,  заяви:

За какво да останем - това е теоритико-практическо обсъждане на внесени текстове. Това не е заседание по второ четене на законопроект! Има достатъчно членове от състава на комисията, за да се проведе редовно заседание, а това, че на някой не му излизат гласовете...

По същество, предложението на председателя подмени процедурните правила, допълни Явор Нотев от партия “Атака“.

По време на заседанието, на което присъстваха и правосъдният министър, и председателите на Върховния административен и касационен съд, както и експерти по конституционно право, се прочетоха предложения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.