Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските медии очакват форума в Париж заради евентуална среща Путин-Ердоган

Снимка: архив

Според руските издания най-голямата интрига на форума в Париж ще бъде дали президентът на страната им Владимир Путин ще си срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган

Анкара потвърди готовността си да се срещне с руския си президент Владимир Путин в най-скоро време за изясняване на инцидента с руския бомбардировач Су-24. 

Това заяви и самият Ердоган в телефонен разговор с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който се проведе по настояване на Анкара. 

Назарбаев изрази надежда, че Русия и Турция ще използват всички възможни начини за намаляване  на напрежението между Москва и Анкара след свалянето на руския боен самолет СУ 24 над северозападна Сирия преди седмица.             Като посредник в подобряването на отношенията между Турция и Русия освен казахстансткия президент Назарбаев има желание да посредничи и азербайджанския президент Алиев. Не е случайно, че Алиев преди два дни посети Минск, където разговоря с беларуския президент Лукашенко, с цел търсене на контакт за разговор с президента на Русия. И Азербайджан и Казакстан са близки партньори на Турция в района Кавказ и Централна Азия и заемат водещо място в турската външна политика, но и във външнополитическата стратегия на Русия в постсъветското пространство. Но ще съумеят ли Астана и Баку да склонят руския президент Владимир Путин да направи компромис е все още много рано да се прогнозира, коментират московските издания. 

Иначе говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, каза единствено, че президентът Путин, знае че турският президент Ердоган иска да се види с него в Париж. За сега обаче от руска страна отговор няма.                                                                В събота вечер президента Владимир Путин подписа указ, с който Русия въвежда безсрочни санкции срещу Турция, засягащи живота и бизнеса на милиони хора в двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.