Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На петима души от село Кочан са взети кръвни проби за бруцелоза

Кръвни проби на петима души от село Кочан са изпратени за изследване в националната лаборатория по заразни и инфекциозни болести. 20-те животни, при които бе доказано наличието на бруцелоза, бяха умъртвени.

До два дни ще бъдат ясни резултатите, които ще отговорят на въпроса има ли и хора, заразени с бруцелоза. Труповете на евтаназираните животни бяха натоварени на екарисажна кола и в момента се транспортират към Варна, където ще бъдат изгорени. На животновъдния обект в село Кочан се извършва пълна дезинфекция. Обследват се обстоятелствата и евентуалните причини за пренасяне  на заразата в района. Седем ветеринарни лекари - частнопрактикуващи и  държавни служители, са ангажирани с конкретните мерки по предотвратяване на разпространението на бактериологичното заболяване. Извършват се специализирани действия по установяване произхода на още четири животни, които са открити в селото и които нямат идентификация в националния регистър. Полицията следи за изпълнението на забраната за придвижване и търговия с животни. От днес в община Сатовча се разпространяват информационни бюлетини, чиято цел е населението да знае как да се предпази от заразяване с бруцелоза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Спешни мерки в Сатовча заради появата на бруцелоза

Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните и Районната здравна инспекция пристигнаха в Сатовча, където ще бъдат умъртвени болните от бруцелоза животни в село К очан. Хората, които са имали достъп до стадото, поставено под карантина,..

публикувано на 30.11.15 в 10:59