Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия за промените в Конституцията отхвърли предложението за явно гласуване във ВСС

Снимка: БГНЕС

С гласовете на БСП, ДПС, БДЦ и АБВ беше отхвърлено предложението на Реформаторския блок за явното гласуване във Висшия съдебен съвет. На заседанието на временната комисия на парламентарната комисия за промените в Конституцията всички предложения на реформаторите, свързани с промени в работата на прокуратурата също бяха отхвърлени.

Със 7 гласа "за" и 7 "против" се гласува всички решения по кадровата и оперативна политика на ВСС да стават, както досега тайно, а не както предложиха от Реформаторския блок - с явно гласуване. Явното гласуване беше подкрепено от ГЕРБ, РБ, ПФ и "Атака". Отпаднаха предложенията на РБ за възможността за импийчмънт на главния прокурор. Отхвърлено беше изискването за отчетност на главния обвинител пред НС. Не минаха и предложенията за намаляване на мандатите на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС от 7 на 5 години, както и не се прие намаляване на мандата на изборните членове на ВСС от 5 на 3 години. Отпадна и предложението за създаване на нова длъжност - заместник главен прокурор за борба с корупцията. Бяха приети предложенията на АБВ и БДЦ 11-те от членовете на ВСС да се избират от НС с мнозинство от две-трети. Мина и предложението на АБВ с гласовете на ДПС и БДЦ, с което се промени разпределението на съдийската и прокурорската колегия на ВСС. Съдийската ще включва 14 членове, 6 ще бъдат избирани от професионалната квота и 6 от политическата квота плюс двамата председатели на ВКС и ВАС. Прокурорската колегия ще има 11 членове, 6 от професионалната квота и 5 от политическата квота.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.