Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Армения насрочи протестен митинг след референдума за конституционни промени   

Армения Ереван протест
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник председателят на опозиционната партия „Наследство“ Армен Мартиросян заяви, че референдумът за конституционните промени преминава с нарушения. Според него очаквало се още преди деня на провеждането на вота, че ще има нередности по време на волеизявлението . Според  опозицията властите в Ереван пребягват до фалшификации и нарушения на изборния процес. Сред  нарушенията медиите цитират и други опозиционни представители в задкавказката република, че властите в Ереван оказват натиск върху избирателните комисии. 

От щаба на опозицинното движение  „Не“  предупредиха, че предварително е била измислена схема за фалшифициране на вота. Според множество сигнали има злоупотреби с т.нар. допълнителни списъци на избиратели, който по една или друга причина не са могли да се  регистрират за участие в референдума. Лидерът на опозицията Рафи Ованесян скъса демонстративно бюлетина с която трябваше да гласува на днешния референдум за конституционните промени в Армения, които предвиждат Ереван да премине от президентска към парламентарна форма на управление. С този акт лидера на „Наследство“ демонстрира против управляващата Републиканска партия и обяви, че след завършването на изборния ден опозицията насрочва голям митинг.              

От своя страна властите в Ереван отхвърлиха обвиненията на арменската опозиция и ги определиха като безпочвени. Първият президент на Армения Левон Тер-Петросян призова гражданите да гласуват. 

За сега чуждестранните наблюдатели, не са констатирали нарушения на изборната процедура, въпреки това обаче напрежението между управляващи и опозиция в Армения са запазва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.