Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдумът за конституционните промени в Армения беше признат за действителен      

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ключовия референдум за конституционните промени 63% от гласувалите вчера са подкрепили превръщането на Армения от президентска в парламентарна република. Против обаче предлаганите реформи в основния закон на задкавказката република се обявиха 32%. Председателят на арменската ЦИК заяви, че въпреки нередностите по време на гласуването референдумът ще бъде признат за действителен.  

Международните наблюдатели не констатираха сериозни нарушения по време на гласуването. Опозиционният Фронт за обществено спасение "Нова Армения" поиска след края на гласуването референдумът да бъде признат за недействителен. След протестния митинг опозиционното движение организира мирно шествие, придружено от освирквания срещу управляващите. Те преминаха пеша през центъра на столицата Ереван и стигнаха пред сградата на ЦИК, за да предадат искането си за отмяна на резултатите от референдума.  

Демонстрантите използваха барабани и свирки, както и скандираха против управляващото мнозинство от Републиканската партия. Ръководителят на опозиционната формация "Наследство" и бивш външен министър Рафи Ованесян поиска предсрочни парламентарни избори.  

Иначе на днешния ден през 1988-а година 21 града и над 300 села в Армения бяха поразени от катастрофално по своите размери земетресение, достигнало 10-а степен по скалата на Рихтер, по време на което загинаха 25 000 души, а 40% от промишлеността на страната беше унищожена заедно с 600 км пътища .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.