Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московски съд отказа да преквалифицира убийството на Борис Немцов в политическо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следствените органи в Москва отказаха да дадат статут на убийството на Борис Немцов, като политическо. Такова искане бе отправила до тях и съда  дъщерята на политика – Жана Немцова. Тя поиска убийството на баща и да бъде преквалифицирано по друг текст от Наказателния кодекс на Русия от „убийство“ в  „посегателство върху живота на държавник или общественик“. Следствените органи отказаха да преквалифицират убийството на Немцов и по такъв начин отхвърлиха искането и. Според адвоката на Жана Немцова, няма съмнение, че Борис Немцов е бил действащ  общественик и политик, защото когато е бил убит, той е бил депутат  в регионалния парламент в  Ярославалска област. Според него е ясно, че убийството на Немцов е свързано с политическата му дейност и всички останали версии по които е работило следствието не са били доказани и потвърдени. Престъпниците и извършителите на убийството са знаели кой е Борис Немцов и какъв е бил, заяви на излизане от съдебната зала адвокат Вадим Прохоров. Това е най-голямото убийство през последните години бе категоричен още той и е очевидно, че не става въпрос за убийство от битов характер и попита риторично, ако следователите не знаят какъв е мотива за този акт, защо отричат, че не е политическо. Прохоров каза че дъщерята на Немцов ще търси правата си в Страсбург, където  вече е подадена жалба.  Органите на реда арестуваха чеченеца Заур Дудаев, за които се предполага, че е  убиец на Немцов.  Още петима негови сънародници  се предполага, че са съпричастни към това престъпление. По-късно задочно бе арестуван и бившия командир от батальона „Север“ Руслан Мухудинов, за когото се предполага, че е организирал убийството на Немцов. Властите обаче не могат да го открият, защото се смята че той е извън страната и сигурността му се осигурява от близки до чеченския лидер Руслан Кадиров.

Борис Немцов бе убит на 27 февруари т.г  в близост до Кремъл. Руския вестник "Ведомости" определи Немцов като "жертва на годината" и коментира, че убийство от  такъв характер в Русия никога не е било извършвано.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Повдигнаха обвинение срещу чеченец за организирането на убийството на Борис Немцов

Следствието по делото за убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов задочно повдигна обвинение към бившия боец от батальона Север Руслан Мухудинов. Това съобщи адвоката по делото представляващ дъщерята на  убития Жана Немцова. Мухудинов е..

публикувано на 09.11.15 в 17:32