Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предлага да посредничи в конфликта между Саудитска Арабия и Иран

Снимка: Васко Михайлов

Русия смята, че във формата на Виенската група по решаването на Сирийската криза, където заедно с Москва работят Техеран и Рияд, има поле за търсене на посредничество в преодоляването на конфликта между Иран и Саудитска Арабия.

Надяваме се, че този механизъм ще продължи активната си работа  в търсенето на политическо разрешение в Сирия, каза днес високопоставен руски дипломат, пожелал анонимност.  Според него Москва е свързана с добри отношения и с Техеран, и с Рияд, и като приятели ние бихме били готови да изиграем, ако се наложи, посредническа роля с цел уреждане на съществуващите и нововъзникналите противоречия между тези две страни

Пред  РИА Новости представителят на руското външнополитическо ведомство отбелязва, че имаме кредит на доверие и от иранците, и от саудитците. Отдавна имаме предложение за посредничество и ние предлагахме да се проведат такива срещи на руска територия по инициатива на руския външен министър Сергей Лавров, добави още дипломатът.

Конфликтът между Иран и Саудитска Арабия се следи внимателно в Москва от познавачите на процесите в Близкия и Средния изток, защото той може да повлияе върху регионалната стабилност, както и разрешаването на сирийския конфликт, в който Русия е много сериозно дипломатически и военно ангажирана. Ръководителят на комисията по международните въпроси в Съвета на Федерацията Константин Косачов изрази убедоността си, че Иран ще се придържа към икономически мерки на въздействие върху Саудитска Арабия, а не в силово търсене на решение на конфликта между Техеран и Рияд.

И докато Москва предлага добрите си услуги за посредничество, не липсват в руската столица и някои крайни изказвания за процесите в Средния изток. Ръководителят на евразийското движение известния философ Александър Дугин предложи в публикувана от него днес позиция Саудитска Арабия да бъде унищожена и да бъде подкрепено шиитското направление в исляма. Според него руско-шиитският алианс не е просто геополитика, а е дълбоко родство от религиозен характер. Саудитска Арабия трябва да бъде унищожена. Това е евразийска фетва, бе категоричен още Дугин.

В Русия живеят 15 милиона мюсюлмани, което е около 10% от населението на страната. От тях сунитите са 49%, докато шиитите са 2%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.