Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Проектът за изграждане на "Южен поток" е спрян

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на втория ден от работата на влиятелния икономически Гайдаровски форум, провеждащ се в Москва, руският енергиен министър Александър Новак коментира пред БНР, че газопроводът "Южен поток" е спрян:

Вие знаете, че този проект е спрян, и то не по инициатива на руската страна, и не се водят никакви преговори или действия по този въпрос. 

На уточняващ въпрос на БНР дали има контакти на високо равнище между българската и руската страна по темата, енергийният министър отговори: 

С България и с вашия министър на енергетиката постоянно сме в контакт и сме в различни форми на комуникация. Така че между нашите две министерства има изградено международно сътрудничество, ние сме в контакт помежду си.

Руският енергиен министър Новак заяви още пред БНР в Москва, че страната му не планира да намали експорта на нефт от Руската федерация през тази година. Според него прогнозната цена на "черното злато" през 2016 година ще се движи в диапазона между 30 и 50 щатски долара. На въпрос дали Русия би участвала във възможна среща на страните от ОПЕК през периода февруари-март, министър Новак, заяви че няма за сега такава договорка между Москва и държавите от петролния картел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.