Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" подписа договор за конфиденциалност за реализирането на газопровода "Турски поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на директорите на "Газпром" е взел решение за осигуряване на защита за получена от двете компании информация, представляваща търговска тайна, с цел реализирането на морската част на газопровода от Руската федерация в Турция през акваторията на Черно море". Споразумението ще действа до 2021 година. Това се казва в съобщение, разпространено днес.

Вчера съветът на директорите на "Газпром" обяви прекратяването на договора между същите две компании по отношение на договора за реализирането на "Южен поток".

Преди дни руският министър на енергетиката Александър Новак заяви на престижния икономически "Гайдаровски форум", че Москва е готова за реализацията на проекта "Турски поток", при условие че европейските и турските партньори проявят интерес, подчертавайки, че преговорите между Русия и Турция за газопровода са спрени в този момент.

През декември миналата година руският президент Владимир Путин заяви, че проектът ще бъде реализиран, ако Турция получи гаранции от страна на Брюксел.

Медиите в Москва припомнят, че South Stream Transport B.V. бе създадена за строителството на морската част на проекта за газопровод "Южен поток", но след приемането на решение от страна на "Газпром" за прекратяването му руският газов монополист изкупи дяловете на няколко компании - участнички в проекта, които са част от активите на Eni, EdF и Wintershall. Предполагаше се, че част от активите на South Stream Transport могат да бъдат използвани за строителството на "Турски поток".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.