Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничните власти у нас с готовност да реагират при блокада на границата от гръцки фермери

Втора седмица продължават ефективните протести на земеделските производители в Гърция срещу осигурителната и данъчна реформа на правителството. Днес те се заканиха с трактори и селскостопански машини да блокират всички основни пътища, пристанища и сухопътни граници.

До този момент официална информация до българските власти за по-продължителна блокада на гръцко-българската граница няма. Това заявиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ по повод намерението на гръцките фермери да блокират основни пътища, пристанища и гранични пунктове от 12 до 18 часа. Ако това обаче се случи, в  района на граничните пунктове "Кулата“ и "Илинден“ на наша територия, са предприети необходимите действия за организиране на местата за спиране и изчакване на автомобилите в аварийната лента.

При по-продължителна блокада, областната управа в Благоевград, кметовете на общините около основните  международни пътища, свързващи ни с Гърция, органите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ и МВР са в готовност да обособят и други места за спиране на автомобилите, както и информиране за използване на други маршрути, ако някои от граничните пунктове бъдат отворени по-рано.

Има вероятност земеделски производители и преработватели от Санданско-Петричкия и Гоцеделчевския район да  подкрепят протеста на колегите си от Гърция, но само символично, за да не се създават безредици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.