Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Деконструкция” предизвика остра дискусия в Комисията по култура и медии

Снимка: Ани Лозева

Сваленото от ефира на програма "Хоризонт" на Българското Национално радио (БНР) предаване “Деконструкция” на журналиста Петър Волгин предизвика остра дискусия в парламентарната комисия по култура и медии.

По желание на “БСП Лява България” депутатите от Комисията поканиха на изслушване генералния директор на БНР Радослав Янкулов и Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ).

В началото на заседанието независимият депутат Велизар Енчев възрази, че Волгин не е сред поканените. Като допълнение към това, Лозанов уточни:
Процедурата, по която съм извикан, е в нарушение на независимостта на Съвета за електронни медии.

Въпреки това председателят на СЕМ посочи, че е се е явил в парламента заради лично решение.

Лидерът на левицата Михаил Миков попита Лозанов защо говори за трайни нарушения в работата на "Деконструкция", без да се аргументира:
СЕМ, който е органът, не е вземал такова решение. Председателят си е позволи да сугестира с официална позиция, която не е позиция и констатация на база Закона за Съвета за електронни медии.

В отговор председателят на медийния регулатор обясни, че има констатирани нарушения в работата на предаването, които са отразени в много доклади, приети от СЕМ и отново повтори, че липсва плурализъм:
И това въобще не е само мое лично мнение, а е мнение на целия Съвет за електронни медии.

"Деконструкция" е било свалено от ефира в резултат на последния наложен акт от СЕМ на радиото от 17-и декември, посочи генералният директор Радослав Янкулов:
Можем да приемем, че актът на Управителния съвет на БНР, с който беше свалено предаването "Деконструкция" от програмната схема на програма "Хоризонт", беше заради капката, която преля в чашата.

Янкулов напомни, че от БНР многократно са правили забележки за работата на "Деконструкция".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.