Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Гръцките вестници пишат за засилването на стачния натиск върху правителството на Алексис Ципрас. Синдикатите са в "състояние на война“, твърдейки, че реформите ще намалят пенсиите в държавния сектор с 34 на сто, съобщава "Ефимерида тон синдактон“.

Блокадите и стачките в Гърция задушават икономиката, пише вестник "Имерисия“. Земеделците затварят магистрали и гранични пунктове за цяло денонощие, а собствениците на цистерни и камиони заплашват с безсрочна стачка, посочва още изданието.

Превозвачите на практика ще "замразят“ пазара на стоки в четвъртък, предупреждава "Катимерини“. В деня на националната стачка няма да има железопътен транспорт, тролеи, таксита. Бензиностанциите и аптеките също няма да работят, а в болниците ще приемат само спешни случаи, допълва вестникът.   

Белият дом ще поиска от Конгреса над 3,4 милиарда долара за военни разходи в Европа през 2017 година, съобщава "Ню Йорк Таймс“, като отбелязва, че това надвишава четирикратно настоящата сума. Президентът Обама планира да увеличи значително тежкото въоръжение, бронираната техника, както и други видове военно оборудване в страните от НАТО в централната и източната част на континента. От Пентагона визират по-конкретно Унгария, Румъния и балтийските републики. Източници от правителството на САЩ обясниха този ход с необходимостта от възпиране на Русия. Въпреки, че руската военна активност в Източна Украйна затихна през последните месеци, Москва продължава да поддържа присъствие там, като работи с местни проруски сили, отбелязва "Ню Йорк таймс“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.