Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН осъди изстрелването на ракета от Пхенян

| обновено на 07.02.16 в 19:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН категорично осъжда изстрелването на ракета-носител от Северна Корея и потвърждава намерението си да предприеме "значителни мерки" в отговор на ядрения опит на Пхенян, извършен миналия месец. Декларацията на Съвета бе приета единодушно на извънредно заседание, като бе подкрепена дори и от Китай, който досега заемаше по-сдържана позиция по въпроса. 

Постигнахме консенсус за осъждането на това нарушаване на санкциите, заяви преди началото на заседанието представителят на председателстващата страна Венецуела Рафаел Рамирес

Това е изпитание на балистична ракетна технология и като такова представлява нарушение на четири резолюции на Съвета за сигурност, подчерта британският заместник-посланик в ООН Питър Уилсън, настоявайки за "непоколебим и бърз отговор".

По-рано днес международната общност реагира незабавно на съобщението за извършеното изстрелване от Пхенян, като заяви, че е използвана технология за балистични ракети. 

Проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за по-строги санкции срещу Северна Корея, подготвена от Япония, Южна Корея и Съединените щати, е в процес на преговори от седмици насам, след като Пхенян извърши четвъртия си ядрен опит. Китай, който има право на вето над решенията на Съвета, запазва резервирана позиция.

Международната общност е налагала четири пъти санкции срещу Северна Корея след първия й ядрен опит през 2006 година. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Остри международни реакции на изстреляната от Северна Корея ракета-носител със сателит

Северна Корея изстреля в космоса ракета-носител със сателит в нарушение на резолюциите на ООН. Тестът предизвика негативни реакции от съседните държави и световните сили, които свикаха извънредно заседание на Съвета за сигурност. Ракетата бе изстреляна над..

обновено на 07.02.16 в 11:54