Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български превозвачи са блокирали граничния пункт "Кулата" в отговор на протеста на гръцките фермери

| обновено на 09.02.16 в 12:49
Снимка: БГНЕС
Десетки български превозвачи са блокирали с жива верига района преди зоната за проверка и контрол на граничния пункт "Кулата" и не пропускат никакви автомобили в посока Гърция. Блокадата е в отговор на продължаващия протест на гръцките фермери и липсата на информация за действията им за блокиране на движението през граничните пунктове с България.

Над 300 превозвачи в три големи групи са блокирали района в три отделни места. Най-голямо е струпването пред входа за проверка и контрол на автомобилите. Колоната е около 15 км, но вече е двойна. Над 2000 са камионите, които чакат кризата да се разреши.

От две денонощия не е пропуснат нито едни тежкотоварен камион, сподели превозвач на камиони за арабския свят. Преди два дни избирателно са били пропуснати само гръцки цистерни. Шофьорите споделят, че от община Петрич са им осигурили само вода, а съдействие получават само от граничните полицаи. Превозвачите отрекоха да са получавали храна. Те споделиха, че обмислят блокада и на други международни коридори, основно с Турция, за да привлекат вниманието на управляващите и на Европа.

Натоварен за преминаване е и пътят от и към близкото село Кулата, където са спрени стотици автомобили. Представители на полицията охраняват нашите протестиращи, за да не се стигне до безредици. Живата верига е в отговор на безсилието на официалните власти в двете съседни държави да намерят решение на проблема, който трета седмица блокира икономиката на поне десет европейски държави.

Опитите да се стигне до споразумение с протестиращите гръцки фермери за някаква ритмичност и предсказуемост в пропускането на превозни средства се оказаха без успех.

Ето и звукова картина от спонтанния протест на "Кулата":

Българските власти не ни пречат в момента. Не може да си кривим душата. В момента те даже ни сътрудничат.

Министърът на транспорта идва и казва: "Аз не мога да реша проблема", като не можеш да решиш проблема, заминавай си! Искаме да се отвори границата, да работим спокойно. Тук има над хиляда камиона, защото опашката е двойна. Има нарушаване на човешките права - бяха част от мненията на шофьорите.

Няма индикация, че обстановката има вероятност да се успокои в близките часове. Целият район около граничния пункт е претъпкан с автомобили и товарни камиони. Ситуацията на другия граничен пункт "Илинден - Ексохи", по официална информация на главна дирекция "Гранична полиция" е, че не се пропускат никакви МПС-та и в двете посоки. Има вероятност такъв коридор да бъде отворен между 15.00 и 17.00 часа.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Спряно е преминаването на всички видове автомобили през граничния пункт "Илинден - Ексохи"

В 10.00 часа е спряно преминаването на всички видове автомобили през "Илинден - Ексохи". По неофициална информация, получена от гръцки служители, между 15.00 и 17.00 часа ще бъдат пропускани леки коли и автобуси, след 17.00 часа движението на всички превозни..

обновено на 09.02.16 в 10:46

Фермерите в Гърция продължават да блокират главните пътища в страната

Очаква се гръцките фермери да блокират по обед за неопределено време пътния възел в района на Темпи на автомагистралата Атина - Солун, предават гръцките медии, цитирани от БТА. Напълно обсадена от фермерите е също главната автомагистрала..

публикувано на 09.02.16 в 10:08
Ивайло Московски

Министър Московски поиска съдействие от ЕК заради ситуацията по границата с Гърция

Министърът на транспорта Ивайло Московски e поискал съдействие от европейския комисар за транспорта Виолета Булц  във връзка със ситуацията на българско-гръцката граница. Московски е изпратил официално писмо, в което информира еврокомисар Булц, че..

публикувано на 09.02.16 в 13:09