Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на българските власти постигнаха споразумени с протестиращите гръцки фермери

Граничният пункт "Кулата-Промахон" е отворен и чакащите автомобили вече преминават свободно

| обновено на 09.02.16 в 21:47
Снимка: БГНЕС

Граничният пункт "Кулата-Промахон" е отворен и чакащите автомобили вече преминават свободно. Това стана, след като бе постигната договореност за преминаването на всички товарни камиони в двете посоки. Според българските превозвачи, ще е необходимо най-малко 48 часа границата да е отворена, за да може да се изтеглят всички чакащи автомобили.

След продължили няколко часа преговори на българската делегация от евродепутати, министри и заместник-министри с протестиращите гръцки фермери и регионалните власти в Серес бе постигнато споразумение за вдигане на блокадата от двете страни на границата и осигуряване на транспортен коридор за преминаване на всички тежкотоварни камиони от двете страни на границата. Това съобщи заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов:

Да се отвори границата и да премине цялата колона, която се е натрупала до последния автомобил. След което, тъй като те са в трудов конфликт със своето правителство и имат право да протестират, да договорим един период от деня, в който българските граждани ще знаят, че могат да преминават тази граница. Не когато му скимне на стачния комитет да затваря и да отваря, а да се знае конкретният период, в който ще бъде отворена границата. Гаранция ми дадоха от градския стачен комитет, областният управител на Серес и шефа на полицията в Северна Гърция.

Българските превозвачи, които обявиха контра протест и затвориха  движението на Кулата, не бяха единни в  позицията си дали да приемат предложенията. Някои от тях изразиха опасения, че могат да бъдат блокирани във вътрешността на Гърция. И все пак мнозинството реши колоните от камиони да потеглят :

Явно няма да се получи пълно единогласие, но, грубо казано, над 70% от шофьорите са готови да тръгнат. Ние обяснихме, че ако в момента респективно гърците отворят границата, а ние не я отворим, това значи, че ние желаем да продължава този конфликт. Ние вътре не можем да им кажем какво да стане, но все пак тук имаме държавни органи, хора представляващи министерства, правителство и така нататък. Ако те евентуално не го направят това нещо, ние оттук с ясния призив и подкрепата на нашите управляващи отиваме и тропаме на масата на Брюксел.

Докато вървяха преговорите, на Кулата пристигна министърът на транспорта Ивайло Московски.

Граничният пункт Илинден-Ексохи остава затворен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Българските превозвачи обявиха безсрочна блокада на границата

Българските превозвачи решиха да продължат блокадата на границата с Гърция за неопределено време. Протестиращите заявиха, че няма да пропускат коли и камиони, докато гръцките фермери не освободят напълно трафика по целия европейски коридор. Над 3 хиляди..

обновено на 09.02.16 в 18:12