Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Чикаго отдава почит към безсмъртното дело на Апостола

Паметник на Левски в Чикаго
Снимка: Елена Цанева

Българската общност в Чикаго не в един, а в продължение на няколко дни отдава почит към безсмъртното дело на Апостола. В Чикаго има паметна плоча с лика на Дякона в храма “Св. София”, а в близост до другият български православен храм - “Св. Иван Рилски Чудотворец” преди близо година бе поставен и триметров бюст паметник.

Колкото повече ние знаем за своя народ, толкова повече ни уважават и другите държави и дори тук, в Америка, когато ние знаем повече и говорим повече за България, те повече ни уважават, казва председателят на българо-американския център за културно наследство в Чикаго Кина Бъговска.

Може би не само тя, а все повече българи, живеещи в Чикаго, започват да откриват тази истина и да търсят опора в своята самобитност и принадлежност към своя силен и горд народ.

Вчера сутринта в църквата “Св. Иван Рилски Чудотворец” бе отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий, а след това през целия ден хората минаваха да сложат цвете на паметника или на паметната плоча. Днес поклонението пред светото дело на Апостола продължава, а в съботния ден деца, учители, родители и родолюбци ще се включат в Олимпиада за Левски.

Преди 5 години по инициатива на българо-американския център и с подкрепата на Генералното консулство на България в Чикаго започна ежегодното организиране на Олимпиадата и както изглежда, тя вече се превръща в традиция.

В Олимпиадата за Левски тази година ще участват над 80 деца. Има театър на училище “Джон Атанасов” за залавянето на Левски под режисурата на техния историк Стоян Дечев, ще има викторина, ще има песни и танци, ще има рисуване на портрета на Апостола, заяви Бъговска.

В Олимпиадата за Левски ще има още и рецитиране на стихове за Апостола, изпълнение на революционни песни. Участниците ще бъдат представители от 11-те български училища в Чикаго и проблемът е, че въпреки желанието на децата, не е възможно да участват всички.

От 2005 г. насам българо-американският център за културно наследство представя всяка година и документална фотоизложба, дарена на българската общност тук от музея на Васил Левски в Карлово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.