Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Плевен започва проверка за преустройството на сгради, които са паметници на културата

Георг Спартански
Снимка: БГНЕС

Инспекторатът за опазване на културното наследство започна проверка след сигнал за преустройство на сграда в центъра на Плевен, обявена за паметник на културата. Кметът Георг Спартански предупреди, че незаконно издигнатото заведение за хранене в нея трябва да се премахне незабавно и ако това не стане ще бъде съборено с булдозер. Плевенчани станаха свидетели на бързо строителство, през почивните дни, на конструкция в центъра на града, която трябваше да стане заведение за хранене. Оказа се, че е напълно незаконно издигната върху 150 квадрата общинска собственост. Няма и разрешение от Министерството на културата за вътрешното преустройство. Заместник-кметът арх.Невяна Иванчева допълни:

В събота, събота е работен ден, ще дойдат пак от Министерство на културата и не знам вече какви действия ще предприемат.

Има ли опасни сгради в Плевен, попитахме регионалният инспектор от Министерството на културата Пламен Иванов.

Има сгради, които са в доста тежко състояние. Вече сме правили комисия. Тук наблизо, на ул."Сан Стефано " 2 има една сграда, която е в полуразрушен вид вече. Предписали сме мерки, които да вземат собствениците и очакваме това да се случи в най-скоро време. И в разумен срок, разбира се.

Междувременно, специална комисия ще огледа Плевен.

Да огледа опасни сгради, от които падат части от корнизи, падат някакви елементи, мазилки, други декоративни елементи. Собствениците са длъжни да поддържат сградите си във всяко едно отношение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.