Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията "Месинджър" на НАСА разкрива причината за тъмния цвят на Меркурий

БНР Новини
Снимка: NASA
Патрик Пепловски и колегите му от университета "Джон Хопкинс" оповестиха резултатите от анализите си на измервания, направени в края на мисията на "Месинджър" на НАСА, в най-тъмнооцветените части на Меркурий. Учените са установили, че тъмният цвят се дължи на богати на въглерод слоеве, съобщи Би Би Си. Според научния екип, ранната кора на Меркурий е била богата на графит, което обяснява тъмния й цвят.

Меркурий, който се намира най-близо до Слънцето в нашата звездна система, е масивна планета (като другите вътрешни планети в Слънчевата система), но е много горещ и в ранния етап на своята еволюция е имал океан от магма на повърхността си. С охлаждането на магмата минералите са започнали да кристализират и да потъват с изключение на графита, който се е натрупал като първична кора.

Меркурий има и други интересни особености, които ще научите, ако чуете звуковия файл с материала, излъчен в предаването "Шоколад" по Радио София - например, че "първата планета" е малка, плътна, тежка и много бърза, като прави една обиколка около Слънцето за 88 земни дни.

*****************

Меркурий беше обект на изследване на космическия апарат "Месинджър", който през миналата година завърши мисията си след близо 11 години в Космоса. През 2011 година апаратът пратеник на НАСА влезе на орбита около първата планета, а в края на април 2015-та се разби на повърхността й, като до последно изпращаше ценни данни и снимки. Мисията се оценява като изключително успешна, тъй като, дори и на пръв поглед да звучи странно, Меркурий е един от най-слабо изучените обекти в Слънчевата система. Преди изпращането на "Месинджър", първата планета е проучвана от космическия апарат "Маринър-10" през далечните 1974-та и 1975-та година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55

29° в София, с облаци и отслабващ вятър

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:20

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52
Без законен договор тези щайги може да се усещат доста по-тежки

ГИТ: Законните начини за работа в чужбина са три

През летния сезон са зачестили случаите с измамени български граждани, на които им е обещана работа в Швеция и Канада, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ). Безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за..

публикувано на 29.07.24 в 17:39
Актьорът Антон Порязов

Антон Порязов с роля в световната продукция "Младата жена и морето"

В БНР-Радио София гостува и актьорът Антон Порязов , за да ни разкаже за състоялата се съвсем наскоро в България премиера на филма "Младата жена и морето" (Young women and the sea) на режисьора Юахим Рьонинг . Там българският актьор заслужено заема своето място сред звездния актьорски състав на продукцията. Създаден по действителен случай,..

публикувано на 29.07.24 в 17:31
Крис Илиев, Мария Драгнева, Юлиан Костов

Актьорът Юлиан Костов пее с Мария Драгнева в музикалния си дебют "Rain"

Мария Драгнева и Юлиан Костов представиха съвместния си музикален проект “Rain“ в предаването “Добър вечер, София“. Актьорът сподели какво го е подтикнало да се захване с музика, че от малък намира своето вдъхновение в музикалния жанр. "Това е първата ми любов, дори преди киното, преди да гледам “Цар Лъв“. През годините съм си мислил, че ако..

публикувано на 29.07.24 в 15:35