Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската икономика продължава да се свива и остава в рецесия през февруари

Икономиката на Русия продължава да се свива през февруари с оглед на рязкото понижение на петролните цени в началото на годината, показват данни на Федералната статистическа служба.

Брутният вътрешен продукт се понижи през февруари с 3,7% на годишна база, задълбочавайки спада си от 2,4% през януари.

Солиден спад с 5,9% спрямо година по-рано отчитат и продажбите на дребно, които са важен индикатор за състоянието на потребителските разходи в страната, след тяхно понижение с 2,5% през предишния месец. На месечна база продажбите на дребно се понижиха през февруари с 2,5 процентни пункта.

Инвестиционна активност, която е вторият по значимост двигател на икономическия растеж на Русия, също се влоши през февруари, като капиталовите инвестиции се свиха с 8,4% след аналогично темпо на понижение в началото на годината.

Според Федералната статистическа служба реалният разполагаем доход на руските домакинства се е свил през февруари с цели 6,9% спрямо година по-рано след спад с 6,3% през януари.

За пореден път данните контрастират с мнението на властите в Кремъл, че икономиката вече е достигнала дъно, от което започва да се измъква.

През миналата седмица министърът на икономиката Алексей Улюкаев посочи, че руската икономика може да се върне по пътя на растеж през второто тримесечие на 2016 година и да отбележи макар и само минимален растеж от 0,7% за цялата текуща година.

Въпреки сигналите за продължаваща икономическа рецесия в края на миналата седмица Централната банка на Русия не се поддаде на призивите за намаляване на лихвените ставки и запази своята основна лихва на ниво от 11%, позовавайки се на наличието на значителни инфлационни рискове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.