Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните лекари затвориха кабинетите

| обновено на 28.03.16 в 13:50
Личните лекари в Кюстендил излязоха на протест пред градската поликлиника
Снимка: БГНЕС
Общопрактикуващите лекари в областите Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол започнаха ефективни протестни действия. Мотив за недоволството на медиците е хаосът в здравеопазването.

Личните лекари във Велико Търново затвориха кабинетите си, дежурни техни колеги приемат само спешните случаи. Протестът е обявен за три дни, предстои да се реши под каква форма ще продължи занапред.

Протестираме срещу нормативния хаос, каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново д-р Христо Димитров:

Нормативният хаос, който вече ни превръща в такива администратори и писарушки, че ние ставаме опасни за здравето и дори живота на нашите пациенти. Най-спешното, което искаме, е да остане да действа Националният рамков договор 2015 във вида му, в който го познават нашите пациенти в момента, без да се прилагат недомислените нормативни актове от рода на наредбите. Следващото нещо, което искаме, е всички наскоро приети закони и наредби да бъдат отворени за редакция, като настояваме това да се случва с участието на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Държа да уточня, ние за пари не говорим. Става дума за правила, процедури и по възможност да бъдем лекари.


В Разград джипитата заявиха, че реформите ще забавят и затруднят още повече обслужването на пациентите им, особено в по-малките населени места. По думите на председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Разград д-р Селиме Карагьозова лекарите ще настояват рамковият договор да продължи да действа поне още шест месеца, докато се намери адекватно решение. 

Само един дежурен кабинет обслужва днес пациентите на протестиращите общопрактикуващите лекари в града. От утре протестите ще са само по час на ден, за да не се затруднява обслужването на пациентите.

Семейните лекари в Ямбол спряха да преглеждат пациенти между 11.00 и 12.00 часа. Общопрактикуващите лекари не стачкуват за заплати, ако става въпрос за пари - те са за талони, за здравно обслужване, за консултации, за изследвания. Медиците настояват до подписването на нов рамков договор да работят по стария, заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Ямбол д-р Данаил Ибришимов:

Административната ни работа става все повече и по-малко истинската лекарска. Всички тези неща с натрупване на годините прелива чашата и ние решихме да стачкуваме ефективно.

Протестът на джипитата беше посрещнат със смесени чувства от пациентите:
- Пълен абсурд е. Взимат пари. Отгоре на туй не знаеш къде отиват, за кого ги взимат, защото ти като дойдеш, плащаш абсолютно всичко, отиваш в болница, плащаш абсолютно всичко. Няма смисъл.
- Подкрепям ги, защото не може да се полага една хилядна част от талона и само за един талон за цялата година. Здравният министър така ли се лекува? С една хилядна част от талона.
20 общопрактикуващи лекари се събраха тази сутрин пред градската поликлиника в Кюстендил за начало на протестите срещу обърканата и неефективна, според тях, здравна реформа. При протестиращите дойде и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров.

Той обясни, че протестът е спонтанен и ще продължи поетапно в цялата страна. По думите му следващите региони, в които личните лекари ще протестират, са Пазарджик, Перник, Сливен, Смолян и Ловеч. Очакванията са в рамките на месец нещата да се случват и лекарите да бъдат чути.

Според доцент Киров здравеопазването върви в грешна посока, а трябва да се даде свобода на личните лекари да си вършат работата.

Той каза, че очаква среща на съсловието с премиера Бойко Борисов, защото имат усещането, че министър-председателят е подведен по проблемите в здравеопазването.

По един работещ кабинет с двама лекари има днес в Кюстендил и Дупница. Те преглеждат пациенти при необходимост. Утре 87-те общопрактикуващи лекари в Кюстендилския регион ще отворят кабинетите си, но ще са в готовност да продължат протеста си.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Общопрактикуващите лекари започват ефективни протести

От днес започват поетапно ефективни протестни действия на общопрактикуващите лекари в областите Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол. Ще има осигурени дежурни кабинети за неотложна помощ за възрастни хора и деца в остри състояния, няма да се изписват..

обновено на 28.03.16 в 09:51

Лекари настояват за промяна в здравната политика на министерството

Ефективни протести срещу здравната реформа и работата на Здравната каса организират днес общопрактикуващи лекари от областите Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол. Освен от липсата на достатъчно средства медиците са недоволни и от..

публикувано на 28.03.16 в 08:37

Спешните медици изразиха несъгласие с протестите на лекарите

Спешните медици от цялата страна се разграничиха от исканията на Лекарския съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари за оставка на министърa на здравеопазването. В декларация до медиите те заявиха несъгласието си с насрочените за утре..

обновено на 27.03.16 в 16:09