Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Стамов: София е много красив град и очаквам да се разкрие подземна Сердика, описана от арх. Парашкеванов…

БНР Новини

Популярният общественик, писател, журналист и пианист Маестро Валентин Стамов повече от 40 години е единственият творец, който озвучава нямото кино. Композитор на филмова музика той еднакво добре се чувства на бляскавата сцена и в тъмната зала, озвучавайки поредния филм. Понастоящем работи в Националната опера, дългогодишен журналист е във вестник „Земеделско знаме“, редактирал е списание „Балканмедия“. Познат е на зрителите от двете телевизионни предавания, които води, като историята и документалистиката силно го привличат.

Икономист по образование, журналист по призвание, Валентин Стамов е автор на фантастични разкази и на студии за исторически личности и събития.

Творецът има над 20 години трудов стаж в Столичната община, където работи като експерт по икономика, а едновременно с това озвучава на живо филми, благодарение на уникалните си качества на композитор и пианист. Снимка

Поливалентен талант на Валентин Стамов се проявява в различни посоки – пианистът-журналист е автор и на монографията „Великият ням и пианото“, на есета за творчеството на режисьори и актьори от епохата на нямото кино. Любовта му към киното е заложена генетично. Баща му Кирил Стамов е създателят на първото домашно дворно кино в България. Той е един от най-големите варненски киномани и в двора на къщата си още през 20-те години на ХХ век започва първите прожекции. От 1976 г. Валентин Стамов сяда на пианото в близост до екрана във филмотечно кино Одеон и започва да импровизира, композира и да озвучава немите филми, с които разполага филмовият фонд на Българската национална филмотека. Досега Маестрото е създал и изпълнил над 300 шедьоври на световните майстори на киното. Това е специфична творческа работа, като музиката се ражда и предварително, и на момента. Това, което правя, може да се нарече „изкуство на мига“. Музиката, изпълнявана на живо, се поражда не само от филмовото действие, но и от диханието на публиката, която често те провокира да дадеш всичко от себе си, споделя Маестрото.

С композиции на Маестрото са озвучени 15 програми от историята на нямото кино. Благодарение на неговото творческо дълголетие все нови и нови поколения млади българи могат да затаят дъх пред магията на нямото кино, обогатено от музикален съпровод.

Автор на изследвания в сферата на културата и историята, Валентин Стамов притежава над 80 000 книги, много от тях с автограф от творците, като мечата му е да създаде първа частна библиотека.

По Радио София творецът разказа за изследванията си за древна Сердика, разположена под основите на днешната опера, открита и описана от инж. Архитект Лазар Парашкеванов, проникнал в подземния град, докато строяли сградата.

Деен, неуморим и креативен творец, писател и музикант Маестро Валентин Стамов е изключително сладкодумен разказвач и в интервюто засяга теми, които могат да развълнуват всеки слушател.

Приятно слушане.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10