Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Н. Николов: Нарушителите в гората се чувстват недосегаеми

Снимка: БГНЕС

Извършителите на нарушения в горските територии се чувстват недосегаеми, защото държавата не събира наложените им глоби. Това  каза директорът на Регионалното управление по горите във Велико Търново, инж. Николай Николов.

Над 450 кубика незаконно добита дървесина са конфискувани през 2015 година, съобщи по повод Седмицата на гората инженер Николов и посочи къде и как се извършват такива нарушения: 
В гори, които са близо до населени места, за задоволяване преди всичко на собствени нужди на бедни граждани, бих казал най-много от ромски произход в Сухиндолско, в Павликенско, в Стражишко. Другите нарушения са при законен добив на дървесина да се извършва сеч на немаркирани, непредвидени за сеч дървета и третия вид нарушение е навлизане в територии, за които няма издадени позволителни за сеч.

За различни нарушения в горските територии миналата година са съставени 570 акта, издадени са 308 наказателни постановления и са наложени глоби за 31 500 лева. Националната агенция за приходите обаче не е събрала нито лев от тези глоби, а събираемостта за предишните години продължава да е изключително ниска - едва 14,25 процента и тази безнаказаност позволява нарушителите да действат с години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Дърводелски цех в Старцево изгоря до основи

Пожар изпепели до основи дърводелски цех в златоградското село Старцево. Жертви и пострадали няма. Около 4.00 часа тази сутрин на телефон 112 е подаден сигнал за пожар в работилницата, собственост на 44-годишен мъж от селото, съобщиха от полицията в..

публикувано на 02.04.16 в 13:10