Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бърни Сандърс и Тед Круз печелят предварителните избори в Уисконсин

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сенаторът от Тексас Тед Круз е смятан за победител в предварителните избори за партийна номинация в щата Уисконсин. При демократите Бърни Сандърс надделя в битката си срещу Хилъри Клинтън.

При малко от над 20 процента обработка на гласовете американските медии обявиха, че Круз със сигурност е победител в драматичната битка за номинацията на републиканците в надпреварата за Белия дом. Въпреки масираната кампания на смятания за фаворит милиардер Доналд Тръмп, враждебните спрямо него настроения в Уисконсин надделяха, след като в щата консерваторите се присъединиха срещу увеличаващото се недоволство от поведение му.

Триумфът на Тед Круз има важно символично значение и може да попречи на Тръмп да спечели номинацията на партийния конгрес. Така пред републиканците все по-ясно се очертава възможността за оспорван конгрес, когато при липсата на определено мнозинство делегати за даден кандидат, може да се стигне до нетрадиционен сценарий и преразпределяне на гласовете.

В лагера на демократите с победата си Бърни Сандърс скъсява разликата си с Хилъри Клинтън, макар и все още шансовете му за спечелване на номинацията да са малки. За разлика от други щати, в Уисконсин на предварителните избори гласуват и тези, които не са регистрирани към някоя партия – контингент, който в по-голямата си част застава зад Сандърс.

Пред претендентите сега остават важни избори в щати като Ню Йорк, Пенсилвания, Калифорния и Ню Джърси. Последни за партийните номинации (на 14-и юни) гласа си ще подадат демократите в столицата Вашингтон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.