Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от областната болница в Силистра настояват за специален статут

Лекарите от областната болница в Силистра искат здравното заведение да получи специален статут заради трудния район. В областта има две общински болници, но всички по-тежки случаи се поемат от МБАЛ-Силистра.

Силистренската болница обслужва район със 120 000 души население. Натоварването е голямо, а финансирането намалява. Председателят на районната колегия на лекарския съюз д-р Васил Славов заяви:

Трябва да имаме една субсидия или да го наречем помощ от държавата, плюс вече тези пътеки. Защото какво се получава - увеличават се разходите, а пътеките си стоят едни и същи, и реално нашите служители един вид те плащат, за да работят в тази болница, което е недопустимо.

Всяка следваща промяна в нормативната уредба с годините не решава проблемите, а трупа нови, смята директорът на болницата д-р Даниела Костадинова:

Изисквания, изисквания, изисквания, а в същото време финансовият ни ресурс намалява и естествено ние за да изпълним тези изисквания, за да отговорим, ние вземаме от нашите заплати. А как да покрием тези изисквания, когато имаме бюджет? Сега от 1 юни пак в болниците ще се въведе пръстовият отпечатък. Ние сме 25 отделения в 15 сгради. Аз колко такива четци трябва да купя? Идеите са добри, но тяхната реализация на практика не се получава добра.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.