Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест във Видин заради разпределянето на средства по схемата "Обучения и заетост"

Снимка: Катя Борисова

Работодатели и представители на граждански движения от Видин написаха протестно писмо до премиера Бойко Борисов по повод скандалното, според тях, разпределение на средства по схемата "Обучения и заетост".

В писмото си до премиера работодателите настояват да бъде анулиран изборът на фирми, които ще получат 8,1 милиона лева и процедурата в Агенцията по заетостта да бъде стартирана отново при предварително обявени ясни критерии за класиране, като за регионите с най-високо равнище на безработица да бъдат предвидени преференции. Според Красимир Михайлов от гражданско сдружение "Днес" разпределението на средствата за област Видин е скандално и унизително:

От 66 фирми, подали заявки, само една е одобрена, което създава три работни места за цялата област и това на фона на тежката безработица в региона, която е на два пъти по-високо равнище от средната за страната. В същото време една фирма, развиваща дейност по българското Черноморие, е получила 266 работни места, колкото са общо заявените работни места за област Видин.

Справка в публикувания регистър на одобрените по проекта работодатели показва, че за трите области от Северозапада са одобрени общо девет фирми, освен едната във Видин, пет са във Враца - с 16 работни места, три фирми в област Монтана са с 20 работни места.

По-рано днес имаше и протест пред сградата на Бюрото по труда във Видин, а след това писмото бе връчено на областния управител Момчил Станков, като представител на държавната власт на местно ниво. 

Даниил Томов, работодател и организатор на протеста



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.