Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Руските вестници коментират срещата в Доха на страните производителки на петрол.

Саудитска Арабия отказа да подпише споразумение за замразяване на добива, а Иран демонстративно не изпрати делегат, посочва интернет изданието ЗАГОЛОВКИ. Провалът на преговорите провокира срив на петрола и рублата, отбелязва НОВИЕ ИЗВЕСТИЯ

Според НЕЗАВИСИМАЯ ГАЗЕТА провалът явно е бил режисиран. Нито Иран, нито Саудитска Арабия поначало не си бяха поставили за цел да спрат дъмпинговата война. Изданието представя няколко версии на събитията. Според първата Саудитска Арабия е искала демонстративно да тръшне вратата и да провокира нов срив в петролните цени. Втората е свързана с желанието на Техеран да нанесе удар по репутацията и печалбите на Рияд. Експерти споменават и трети вариант: абсолютно всички износители съзнателно са разиграли изгоден за тях спектакъл, пише вестникът.
Западните издания коментират гласуването за импийчмънт на бразилския президент Дилма Русеф. 
Демокрацията в Бразилия прие формата на фарс, пише ГАРДИЪН. Опитът да бъде отстранен демократично избран президент - който получи на миналите избори 54 милиона гласове и срещу когото няма предявени обвинения - беше предприет от мъж, обвинен в корупция и пране на пари. Това е Едуардо Куня, председателят на долната камара. На този исторически ден бразилците научиха опасен урок за младата си демокрация - гласовете им не са от особено значение, допълва британското издание.
Кампанията срещу Русеф не е породена от своеволия в балансирането на бюджета, а от нещо много по-голямо. Тя е винена за икономическата криза и за корупционните афери, заради които голяма част от политическата върхушка е разследвана, пише НЮ ЙОРК ТАЙМС. 
Агонията, която ще претърпи през следващите седмици Русеф, и перспективата тя да излезе унизена през задната врата на историята, няма да реши никой от проблемите, надвиснали над бъдещето на страната, смята испанският ЕЛ ПАИС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.