Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоба от 2 до 10 хиляди лева ще бъде наложен на кмета на Карнобат за замърсяване на река Порой

Река замърсяване
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глоба  от 2 до 10 хиляди лева ще бъде наложен на кмета на Карнобат Георги Димитров за замърсяване на местната река Порой. Според  кмета санкцията не трябва да бъде налагана на общината.
При извършен оглед по течението на реката, експерти от екоинспекцията в Бургас са установили, че замърсените води с интензивно червено оцветяване изтичат от бетонов колектор. По данни на еколог от Карнобат чрез него се заустват води от квартал Красно село. Замърсяването на водата беше констатирано преди 3 дни, но се случва не за първи път, каза кметът на Карнобат Георги Димитров. По думите му собственик на колектора е дружеството ВиК.
Има клане на животни, само че, не може да се установи, откъде точно идва.
Защо трябва да бъда санкциониран аз? Има стопанин, а този стопанин се казва ВиК. Има районна ветеринарна медицинска служба. Това е в правомощията на други органи да проверяват качеството на храните и как се колят животните. Защо не глобите министър-председателя при положение, че става на територията на Република България?

От замърсената река Порой екоинспекторите са взели водна проба, като резултатите от анализа и ще станат ясни до една седмица. На кмета на Карнобат Георги Димитров е издадено предписание да установи законен ли е колектора и да предприеме мерки за спиране на замърсяването


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.