Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се финансиране за превръщането на Килифаревския манастир в място за поклоннически туризъм

Снимка: svetimesta.com

Гражданско сдружение търси финансиране за превръщането на средновековния Килифаревски манастир в място за поклоннически туризъм. В тази обител е поставено началото на прочутата книжовна школа на Свети Теодосий Търновски

При разкопки на площ 15 декара са открити останките от средновековния манастир, каза археологът Мирко Робов от гражданското сдружение "Килифарево - минало и бъдеще":

Килифаревският манастир бележи първия етап в дейността на Търновската книжовна школа. Голям манастир, две крепости преди това, най-голямото проучено исихаско средище и средище на един кръг от монаси, играли много активна роля в обществения, религиозния и държавния живот на столицата Търново в средата на XIV-ти век.

Финансирането е необходимо за консервация, указателни табели и брошури за манастира и книжовната школа. Професор Димитър Кенанов от Великотърновския университет припомни кои, освен Свети Патриарх Евтимий, са представители на школата:

И двама търновци, които ръководят съдбините на Православната църква от Прибалтика до Московското царство - Митрополит Киприан Киевский и Московски и на цяла Русия и първият православен митрополит на Литва Григорий Цамблак. Това място, откъдето са тръгнали тези хора, заслужава внимание, тъй като има интерес за поклоннически туризъм не само от България.

Предвижда се в съвременния Килифаревски манастир да бъде създадена музейна експозиция.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.