Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди българи чуха в полунощ благата вест за Възкресението

| обновено на 01.05.16 в 10:04

Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София. В полунощ те се стекоха в патриаршеския храм да чуят благата вест за Възкръсването на Исус Христос. 

Тържественото богослужение, оглавено от патриарх Неофит, започна, след като в храма бе внесен пламъкът на Благодатния огън, пренесен от Йерусалим от делегация от архиереи - свещенослужители. Към полунощ светлините в храма угаснаха. Негово светейшество излезе от светия олтар със запалена свещ и раздаде на всички от светлината на възкресението - Неръкотворния огън, донесен от Божи гроб. Под звуците на църковни песнопения, начело със свещениците, облечени в светли одежди, миряните излязоха от храма в полунощ и патриарх Неофит тържествено обяви Христовото възкресение:

- Христос Воскресе! 
- Воистина Воскресе... 

СнимкаХиляди светлини от запалени свещи огряха площада пред патриаршеската катедрала. Веднага след възгласа "Христос Воскресе", отправен от патриарх Неофит, множеството потвърди вечната истина: "Воистина Воскресе!". Негово светейшество в своето послание акцентира на радостта от Христовото възкресение, което християните трябва винаги да носят в сърцата си, но и да проявяват в своите дела и отношение към ближните.
С тази радостна вест и с този благослов приветстваме всички вас със славното и всепобедно Христово възкресение, като още веднъж отправяме нашите първосветителски молитви към Всеподателя за мира и благоденствието на нашия благочестив народ , за неговия духовен и културен възход и за неговата ревност в съграждането на Христовата църква. Църквата на онзи, който отдаде себе си, за да ни избави от всяко беззаконие и ни очисти, за да му бъдем народ, избран, ревностен към добри дела. Мирът и любовта на възкръсналия от мъртвите господ наш Исус Христос и общението със Светия дух да бъдат с всички нас. Амин!

В празничното си послание по случай Великден Негово Светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит призова да ценим доброто и да търсим справедливостта:

Живеем в трудни времена. Нравствени ценности, които векове наред са били ясен ориентир за хората, крепили морала и споите в обществото. Ако мислено се подлагат на съмнение и отхвърляне и в тази обстановка на дезориентация, вълни от мигранти с различни вярвания, мироглед и традиции прииждат и ни поставят пред нови изпитания. Нека Възкръсналият Спасител да просвети умовете и сърцата ни, да ни помага да преодоляваме трудностите и изпитанията, та всеки, който е в невидение, в отчаяние, в страдание, като види добрите ни дела и усети мира и топлината в сърцата ни, да се изпълни с радост и надежда, та на нашия поздрав "Христос Воскресе!“ да отвърне възторжено: "Воистина Воскресе!“.

На тържествената Великденска света литургия в храм-паметника "Св.Александър Невски" присъстваха стотици граждани и общественици, политици, сред които и президентът Росен Плевнелиев. Всеки християнин отнесе частица от божия огън в дома си. 

Сн: Община Велико Търново
Над две хиляди жители и гости на Велико Търново посрещнаха Възкресение Христово в средновековната крепост Царевец. Когато Великотърновският митрополит Григорий възвести благата вест на пет езика, забиха  камбаните  в крепостта и имаше празнични илюминации. Миряните си запалиха свещи от Благодатния огън, донесен от Йерусалим. Владиката ги поведе в литийно шествие, озарено от 250 факли. Всички вярващи получиха великденски яйца,осигурени от община Велико Търново и фирми-спонсори.

Ловчанският митрополит Гавриил води богослужението в храма "Света Троица". Пред миряните той разказа за Христовото възкресение и чудото на благодатни огън и пожела.
Нека възкръсналият господ да дарува радост , да дарува здраве, да дарува много благополучие, да ни дарува вяра да съградим по-щастлив живот в нашия град и в нашата страна. Христос Воскресе!

С вяра за по-добро стотици отнесоха Благодатния огън в домовете си.

Богослужение за второ възкресение се отслужва днес във всички православни храмове в страната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Благодатният огън в София 2016

Благодатният огън пристигна в София

Делегацията, водена от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий , донесе Благодатния огън от Божи гроб. Самолетът кацна в 19.58 ч. на правителствения ВИП на летище София. С четири специални огнеупорни фенера благодатта от Ерусалим вече е в..

публикувано на 30.04.16 в 22:21