Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Излел е Дельо хайдутин" огласи Националния събор на овцевъдите

Снимка: Катя

На Гергьовден, на поляните край Петропавловския манастир над Лясковец беше открит Петият национален събор на овцевъдите, който ще продължи до неделя. 


С изпълнение на "Излел е Дельо хайдутин" на седемгодишната родопчанка Мария Бочева започна съборът. Неговият организатор Симеон Караколев от фондацията "Наследство в бъдещето" посрещаше хилядите участници и гости, стекли се на сто декара манастирски поляни:
Националният събор на овцевъдите е колоритен празник, на който ще видите истински български продукти от овче и козе мляко и месо, селскостопанска техника, фермерски състезания, умения на майстори занаятчии, запазени народни традиции и фолклорното ни богатство.

СнимкаНад половин тон гергьовски курбан беше раздаден на гостите, а Манол Пелтеков от Смолян на три огъня върти чеверметата:
Над 50 години правя чевермета. Годишно може би от 100 нагоре. Не всеки може да го прави това чеверме. Овкусяването е само със сол. Другото е всичко магия. Трябва да ти идва отвътре, всичко да влагаш в него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.