Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Маринов показа в изложба Венецуела, Перу, Япония – идва ред на София

Художникът е безкрайна Вселена, твърди творецът

Снимка: Петър Маринов/ личен архив

Eдин от именитите ни съвременни художници Петър Маринов, който повече от 30 години е сред водещите имена в родната живопис и скулптура, гостува в днешното предаване „Кой кой е“. Откакто се помни Петър Маринов, рисува – завършил е Художествената гимназия в София и Националната художествена академия в класа на акад. Светлин Русев през 1986 г. Петър Маринов вече 50 години рисува, а защо не тръгна по стъпките на баща си - професор по икономика в УНСС и в Нов български университет или на майка си – доцент по лингвистика и руска филология, преподавател в Музикалното училище и Художествената гимназия, ще узнаете в предаването. Петър Маринов обича да казва: Доставя ми голямо удоволствие, докато рисувам. Според древните китайци, който работи, каквото му е приятно, няма да работи цял живот. Удовлетворението е огромно, ако изкуството, което създаваш, се хареса и на другите. Да доставяш радост на хората е изключително приятно усещане. Чувстваш се прекрасно, като правиш хубави неща и те ти връщат преживяното.Снимка

Творецът е правил самостоятелни изложби освен в страната - и в Русия, и във Венецуела.

Творби на Петър Маринов са притежание на частни колекции в Русия, Венецуела, Австрия, България, Япония. Много разнолико е творчеството му - рисува портрети, пейзажи, абстракции, прави пластики. Казват, че художниците са бохеми, че рисуват, когато си поискат, но не е така. Необходима е дисциплина и уважение към себе си и изкуството. Трябва много труд, защото само с гол талант не се получава. Човек, като създава красота, става по-добър, обича да казва художникът.

Желанието да се докосне до различни народи и култури, кара Петър Маринов да пътешества из света, а след това да претворява видяното и преживяното в картини. Така се ражда поредицата от творби, показани след това в изложба, "Две екзотики", посветена на Перу и Япония. В нея Петър Маринов използва дърво, смесени техники и колаж, при направата на творбите си. В предаването Петър Маринов разказва за тези и други емблематични места, които е посетил и които след това, са оживели върху платното. Петър Маринов твърди, че художникът е безкрайна Вселена. Това е причината за разнообразието от образи и емоции, които притежават картините. Така съвсем различните по жанр платна, съвместяват реалност, фантазии и настроения със съвсем различен заряд.

Спортът, туризмът и пътешествията заемат огромна част от живота на твореца. Той обича да катери планини, да обикаля както страната, така и Азия, Африка, Европа и Америка. Една от страстите на художника Петър Маринов е гребането и каякът. В какви води е по-трудно да се гребе и може ли в изкуството да се плава срещу течението, разказва художникът Петър Маринов, който в момента подготвя три изложби. Първата е колективна и е юбилейна - на възпитаниците на акад. Светлин Русев, които са завършили НХА през 1986 г. Втората е с пластики, а третата с живописни платна, изобразяващи емблематични места в София.Снимка

Творецът разказва каква е за него София – както в картините му, така и в живота му. Художникът Петър Маринов е роден в София, но отскоро живее в близост до нея сред природа и тишина. Направил е в родния си град множество изложби, но едва тази година се захвана да изобрази на платно с маслени бои столицата, такава, каквато я вижда.

Оригинален като рисунък и изключително креативен художник, Петър Маринов не спира да смайва с творбите си любителите на изящното изкуство. Провокативен, новатор, нестандартен и вечно търсещ, Петър Маринов умее да ни пренася в своя красив творчески свят, изпълнен с много изящество и съвършенство.

Приятно слушане.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мара Белчева отново е близо до Пенчо Славейков

Голямата българска поетеса и муза на Пенчо Славейков няма свой музей в София, но неин кът вече е обособен в къщата музей на "Петко и Пенчо Славейкови". "Едната стая на музея е посветена на Петко Славейков, а другата - на Пенчо. В уредническата стая се направи кът за Мара Белчева с нейни оригинални вещи,  разказваме за творчеството и съдбата..

публикувано на 04.03.24 в 10:55

Офанзива на облаци, в София - до 14°

Днес ще е предимно слънчево, но след обяд от запад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява и до вечерта над цялата страна ще е предимно облачно. Ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт и с него дневните температури ще се повишат. Максималните ще са между 14° и 19°, в София - около 14°. Над..

публикувано на 04.03.24 в 07:20
14 претендентки с бяла кюстендилска сая

Не носия, а премяна

Отново сме в Кюстендил по един много красив и специален повод с художника  Евгени Серафимов : "Бялата кюстендилска сая, можем да я видим в картините на Майстора - в съзнанието ми съм искал да покажем момичетата в Кюстендилска пролет с нея. Успях да издиря 14 комплекта, това са от всички села, за да могат девойките да я покажат. Белодрешното..

публикувано на 03.03.24 в 15:47

Празнувайте трети март в зала „България“

Необичайно и красиво, така вече традиционно за Зала "България", обичащите българска музика имат своето място и време до 10 вечерта. О т зала "България" започваме с нашата домакиня Кремена Николова-Флор : „Като студент участвах във възстановяването на Втората и Третата симфония на Никола Атанасов, изпълнени в 1926 и съответно в 1953. Миналата..

публикувано на 03.03.24 в 09:38

Софийски разкази - По улиците Шипка и Оборище

В една любима част на София - ул.Шипка и ул.Оборище с урбаниста Здравко Петров от "Исторически маршрути": "Тези улици са малко по-различни. Те не фигурират в първия план. Голо поле, което се е използвало за пасища и градини. Обновяването на стария град е била трудна задача. Интересът за развитие се насочва към свободните терени. След откриването на..

публикувано на 02.03.24 в 15:00
Семейството на Адриана Будевска

Адресите на любовта - Христо Ганчев

Съпругът на Адриана Будевска я карал да повтаря хиляди пъти „Обичам ти“ Сред любителите на романтичните истории Христо Ганчев е известен повече като съпругът на легендарната актриса Адриана Будевска, но той е вградил името си в темелите на българския театър. Наричали го „Човек на протеста“, защото отстоявал правата на колегите си, но и бил..

публикувано на 02.03.24 в 14:00
С Атанас Маев (отдясно) и Живко Желязков (отляво)

Активно пътуване между пространства

"Не мърда" е визуален танцов пърформанс, за който говорим с Атанас Маев и Живко Желязков, които разказват и за стартирането на проект “Moving Balkans”: "Имаме директни и асоциирани партньори. Идеята на платформата е да обединява заради нуждата да се индуцира енергия в локеции без организации с изградени дейности в съвременния танц. И как да представим..

публикувано на 02.03.24 в 12:02