Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането на Черна гора в НАТО е ненавременно според Русия

Според експресно социологическо проучване влизането на Черна гора в НАТО ще доведе до засилване на напрежението, смятат повечето руски граждани, взели участие в него.

45% мислят, че това ще доведе до допълнително изостряне на обстановката в Европа и увеличаване на напрежението между Русия и НАТО, а близо 13% предполагат, че това може да доведе до провокиране на конфликт вътре в Черна гора.

Ръководителят на Комитета по международните въпроси в Горната камара на руския парламент, Съвета на федерацията, Константин Касочов, написа в своята страница във фейсбук, че НАТО отдавна не е опора на европейската сигурност, а нейно предизвикателство.

Влизането на Черна гора в НАТО, според него, е ненавременен акт и ненужна стъпка, която не може да бъде оправдана и разбрана. 

Преди време руският външен министър Сергей Лавров попита защо черногорците не са се изказали на референдум дали искат да влезе страната им в Алианса и постави директно под съмнение нейния принос към Блока за колективна сигурност. Лавров не изключи възможността Русия да демонстрира ответни действия на влизането на Черна гора в НАТО и приближаването на Алианса до нейните граници.

През последните месеци руските медии следяха с обширни репортажи протестите на просръбските партии в Черна гора, които се обявиха срещу влизането на балканската адриатическа държава в НАТО.

Присъединяването на Черна гора към организацията става на символичната за балканската държава десета годишнина от отделянето ѝ от общата държава със Сърбия – с референдум на 21 май 2006 г. Подгорица се отдели от Белград и пое самостоятелен път на развитие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.