Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнително е засилен контролът на границата ни с Гърция, след като бяха заловени нелегални имигранти

| обновено на 29.05.16 в 08:26
Снимка: БГНЕС

Допълнително е  засилен контролът на границата ни с Гърция, след като тази нощ и сутринта общо 87 имигранти се опитаха да влязат нелегално в страната ни. След залавянето им, те бяха транспортирани до базата на  граничното полицейско управление в Петрич. 

Най-малко 50 от заловените нелегални мигранти, влезли от гръцка територия, вероятно ще бъдат върнати в южната ни съседка, съобщи пред Хоризонт главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той беше категоричен, че напрежение по българо-гръцката граница няма.

Граничните полицаи заловиха две групи мигранти, опитали се да влязат в страната от Гърция. Едната група от 34 души се опитала снощи да премине през зелена граница близо до старият пропускателен пункт Кулата. От задържаните 16 са сирийци, а - 18 иракчани. Тази сутрин в товарен влак, идващ от Гърция, е открита втора група от 53-ма мигранти от Афганистан. От контактния център в Промахон съобщиха ,че няма данни за сблъсъци между гръцката полиция и мигрантите в района.


От официалната информация на МВР става ясно, че  двете групи  нелегално влезли в страната ни са заловени в зоната на отговорност на  Гранично полицейско управление - Петрич, без да се уточнява  района.  В двустранния координационен център на граничния пункт „ Кулата“  вървят разговори между българските и гръцки власти. 
По непотвърдена информация  вчера  гръцките служби са провели операция по издирване на бежанци, които са били  преместени от лагера „ Идомени“ към центровете във вътрешността на страната. Полицията в южната ни съседка е успяла да върне около 20 от тях. Допуска се, че  опиталите се да влязат нелегално в България са от  тази група. 
От Министерството на отбраната информираха, че  военнослужещи  от Сухопътните войски  в Благоевград и София  заминават  в района, за да подпомогнат работата по охрана на държавната граница.
Всички нелегални имигранти от двете групи, които бяха задържани снощи и днес на територията на ГПУ-Петрич са настанени и им е осигурена храна. Извършват им се рутинни медицински прегледи. На българска територия сред групите не имало конфликти помежду им, нито със служители на Гранична полиция




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.