Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти и преподаватели протестираха срещу закриването на специалността "Скулптура" във ВТУ

Снимка: Катя Чорова

С изложба студенти и преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет протестираха срещу закриването на специалността "Скулптура". Според оздравителната програма на университета това е една от 12-те специалности, в които през следващата учебна година няма да бъдат приемани студенти. 

Ние сме против закриването на специалността, каза преподавателят в катедра "Скулптура" Георги Минчев:

Хората, които са завършили тук и в Художествената академия, естествено, създават визията и това как изглежда съвременната българска скулптура. Освен това ние имаме обявен прием на студенти, имаме в предварителната сесия кандидат-студенти, които са участвали в приема, платили са такси и сега трябва да им обясним на тези хора, че не могат да бъдат приети, защото няма такава специалност.

Ректорът професор Христо Бонджолов съобщи, че програмата за оптимизация, разходите и структурата на университета за периода до 2019 година предвижда не закриване, а спиране на приема в 12 специалности:

При които приемът е под шест човека. Сега, съгласете се, че скулптура с един човек е нерентабилно. Не можем да си позволим индивидуално обучение. Ако имаме студенти, специалността ще я има, уверявам Ви.

Срещу внесената в МС оздравителна програма университетът очаква да получи спешна държавна помощ - един милион и 600 хиляди лева, с които да покрие натрупани задължения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.