Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

350 млн. лева са предвидени за общините за компостиране на отпадъци

Снимка: Катя Чорова

350 милиона лева могат да получат общините за изграждане на  инсталации за компостиране на отпадъци, а други 115 милиона лева са предвидени за опазване чистотата на въздуха. Това съобщи във Велико Търново министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Пред кметове от Северен централен район тя представи възможностите на общините да кандидатстват за финансиране на екологични проекти тази година:

По Оперативна програма "Околна среда" има отворени процедури или такива, които ще се отворят до края на годината на обща стойност 1 милиард и 300 милиона, предназначени за общините, за води, отпадъци, биоразнообразие, свлачища, наводнения, опазване чистотата на въздуха. Освен това имаме други два финансови инструмента ПУДООС /Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда/ - 61 милиона е ресурсът за общините отново за тази година и 15 милиона, които се осигуряват от Националния доверителен екофонд за проекти, които са свързани с енергийната ефективност и насърчаване на използването на превозни средства, които не замърсяват въздуха - електромобили или хибридни автомобили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.