Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатите в Благоевград на протести за спешно приемане на промените в Закона за адвокатурата

| обновено на 06.06.16 в 12:18

Над 100 адвокати от Благоевградска област се включиха в ефективните протести срещу блокирането на промените в Закона за адвокатурата, които преди година и половина бяха внесени в деловодството на Народното събрание. Днес и утре те няма да влизат в съдебна зала по наказателни дела. Протестите отложиха десетки заседания в петте районни съдилища и в окръжния съд в Благоевград. Председателят на адвокатската колегия Иван Чолаков заяви, че очаква подкрепа и от другите си колеги в страната.

Ние ще продължим с протестните действия, защото правото на протест е част от правото на свободно изразяване на мнение и на позиция. Считам, че решението на Висшия адвокатски съвет подлежи на последващ съдебен контрол и ние ще го обжалване по реда, по който е предвиден в закона.

До този момент Висшият адвокатски съвет не е излязъл с решение, което да посочи конкретните форми на протест. Проваленото в петък заседание е било отложено за идната седмица.

Днес и утре адвокатите няма да влизат в съдебна зала по наказателни дела. Всяка седмица те ще увеличават с по един ден ефективните си протести. Решението на Висшия адвокатски съвет ще бъде обжалвано пред Върховния касационен съд

Протестите на колегията бяха провокирани от блокирането на Закона за адвокатурата, който още в началото на миналата година е внесен в деловодството на парламента.

Има много интереси, включително и на членовете на Висшия съдебен съвет, които пречат на осъществяването на тази част от съдебната реформа, която засяга правата и отговорностите на адвокатите, твърди председателят на регионалната колегия адвокат Чолаков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.