Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет наказателни дела са отложени заради протестите на адвокатите в Благоевград

Десет наказателни дела са били отложени преди обeд заради протестите на адвокатите в област Благоевград. Гилдията настоява за спешно  "размразяване“ на промените в Закона за адвокатурата и влизането му в правната комисия на Народното събрание.

Над сто адвокати се присъединиха към протеста, решението за който колегията взе още през април. През целия месец май адвокатите не  поемаха служебни защити и тъй като нямаше реакция от законодателите, те предприеха и втората протестна стъпка. Висшият адвокатски съвет се опита да отмени решението на колегията в Благоевград за ефективни протести, но те обжалваха това във Върховния касационен съд.

От Кюстендил и Пловдив адвокатите също заявиха, че подкрепят колегите си, съобщи председателят на благоевградската колегия Иван Чолаков:

Доколкото ми е известно, в пловдивската колегия има инициатива от група колеги, които събират подписка за свикване на извънредно общо събрание, на което да се вземе решение в какво да се изразяват протестните действия на пловдивските колеги. При всички положения болшинството от колегите, предполагам, ще изчакат решение на националната конференция, която ще се проведе на 18 юни във Варна.

Според адвокат Чолаков има опит за корекция на част от текстовете от закона за адвокатурата, внесен в началото на 2015 година в Народното събрание.

Работната група към Висшия адвокатски съвет, която изготви окончателният вариант на законопроекта, след консултации с други юридически гилдии, може би ще предложи един по-окастрен вариант, така да го кажем. Готви се и по-мек вариант на законопроекта, но като цяло ние не сме склонни да отстъпваме от принципите на промените, които са заложени в този законопроект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.