Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евро 2016 - началото!

Първата среща е тази вечер от 22:00 часа - на терена ще излязат съставът на домакините от Франция и тимът на Румъния

За първи път на финалите на европейско първенство ще играят 24 отбора, разделени в 6 групи с по 4 тима във всяка.

Първата среща е тази вечер от 22:00 часа на "Стад дьо Франс" в Париж между състава на домакините от Франция и тима на Румъния, а час по-рано ще започне церемонията по откриването.

В първия мач един срещу друг излизат отборите на Франция и Румъния. Нападението на домакините ще се води от Оливие Жиру, а Антоан Гризман и Димитри Пайе ще действат по крилата. Пол Погба, Н'Голо Канте и Блес Матюиди ще оформят триото в средата на терена, а Адил Рами и Лоран Косиелни ще са двойката централни защитници.

Медиите в Румъния прогнозират, че като титуляр в предни позиции ще започне нападателят на Лудогорец Клаудиу Кешеру. Той ще бъде предпочетен от селекционера Ангел Йорданеску пред Флорин Андоне и Денис Алибек, Богдан Станку ще играе по лявото крило. В състава на Румъния са и още двама футболисти на Лудогорец - Андрей Препелица и Козмин Моци, но двамата ще останат сред резервите.

Рефер на първата среща е Виктор Касай (Унгария).

Утре продължават срещите, като от 16:00 часа е втората среща от първа група между Албания и Швейцария, след това от 19:00 и 22:00 ч. са съответно срещите от втора група на турнира между Уелс и Словакия и Англия - Русия.

Церемонията по откриването се очаква да бъде разделена на 3 части. В първата ще се отдаде дължимото на домакините, във втората организаторите са се фокусирали върху различните нации, които ще участват в турнира, а в третата част на церемонията ще излязат и играчите.

Евро 2016 е най-дългоочакваното събитие не само за феновете, но и за букмейкърите.

Те ни предлагат възможност да залагаме на стотици пазари за най-различни събития от терените във Франция. Най-голям интерес представляват залозите за Победител в турнира.

Домакините от Франция са фаворитът на букмейкърите за спечелването на титлата.

Други тимове, които са с най-големи шансове за титлата според букмейкърите, са действащите световни шампиони Германия и настоящите шампиони на Европа - Испания. Англия и Белгия завършват челната петица, а отборът с най-малки шансове е Албания.

На тържествена церемония в Париж беше обявена идеалната 11-орка на европейските първенствa.

Гласуването за избраните футболисти ставаше на сайта на УЕФА за европейското първенство и в туитър. Всеки потребител можеше да избира от 50 имена, оставили ярка следа на континенталните финали, а кандидатите трябваше да отговарят поне на два от следните четири критерия:

- Да е играл поне на полуфинал на европейско първенство.

- Да е бил избиран в идеалния отбор поне на едни европейски финали.

- Да е бил голмайстор на първенството.

- Да е вкарвал гол, който би могъл да бъде наречен исторически. Например дузпата на Паненка срещу Германия през 1976 г. или волето на Ван Бастен във вратата на Дасаев през 1988 г.

Не трябваше да се вземат предвид други успехи на кандидати - световни първенства, европейски клубни турнири, вътрешни шампионати и т. н.

Така в титулярния състав влязоха: Джанлуиджи Буфон (Италия), Паоло Малдини (Италия), Франц Бекенбауер (Германия), Карлес Пуйол (Испания), Филип Лам (Германия), Андрес Иниеста (Испания), Андреа Пирло (Италия), Зинедин Зидан (Франция), Кристиано Роналдо (Португалия), Тиери Анри (Франция), Марко ван Бастен (Холандия).

Шампионът на Евро 2016 по футбол във Франция може да спечели максимум 27 милиона евро. Общият награден фонд на първенството е 301 милиона евро. Всеки един от 24-те отбора ще получи по 8 милиона евро за участие. В груповата фаза ще има бонуси от 1 милион евро за победа и 500 000 евро за равенство. Всички участници в осминафиналите ще получат допълнително по 1,5 милиона евро, а осемте четвъртфиналисти - по 2,5 милиона евро. Полуфиналистите ще получат допълнително по 4 милиона евро.

Отборът, който победи на 10 юли на "Стад дьо Франс" във финала на европейското първенство, ще получи 8 милиона евро. Загубилият ще вземе 5 милиона евро. Това означава, че ако бъдещият шампион спечели всички мачове в груповата фаза, той ще получи общо 27 милиона евро.

Повече за най-дългоочакваното спортно събитие през 2016 година - чуйте от разговора на Данаил Конов с Ивайло Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57