Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя"

Столичната полиция е хванала над 800 шофьори без книжка от началото на годината

Снимка: Архив

Над 800 шофьори без или с отнето свидетелство за правоуправление са засечени по столичните улици от пътните полицаи от началото на годината, обяви пред Радио София ст. инспектор Николай Крушарски от "Пътна полиция" при СДВР.

От днес започва акцията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя". До 30 юни ще има засилени проверки около учебните заведения в дните, в които ще има  ученически празненства за официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиален курс. В районите на училищата ще се осигури засилено полицейско присъствия, в превантивната работа ще се включват и сили на общинска полиция.

Основната насоченост на проверките е превенция, с цел намаляване на пътно-транспортните произшествия с деца. Идеята е да направим така, че улиците на столицата да бъдат по-спокойни по отношение опазване на здравето на подрастващите, каза Крушарски.

През месеците юли и август полицейските операции ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, в т.ч. и деца, и контрол над използването на детските столчета и обезопасителни колани.

Пътните полицаи ще указват на децата как да пресичат, тъй като децата не носят административна отговорност

Над 800 са санкционираните пешеходци за неправилно пресичане в столицата от началото на годината, обяви ст. инспектор Николай Крушарски. Велосипедистите ще бъдат санкционирани, ако карат велосипедите си по тротоарите или пешеходните пътеки. Там те задължително трябва да бутат велосипеда и да преминават като пешеходци.

Още подробности може да научите от разговора на Лилия Герчева със ст. инспектор Николай Крушарски.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Art Week 2023 с богата програма

За поредна година в столицата ще се проведе Sofia Art Week. Подробности за събитието разказа Войн де Войн, който е един от организаторите. По думите му програмата на седмицата е доста богата, обхващат се различни независими пространства в София. "Тази година контекстът е малко различен. Решихме да обърнем формулата както обикновено работим,..

публикувано на 04.10.23 в 18:06

Green Smart Growth с трето издание

На 12 октомври 2023 г. за трети път ще се проведе националната конференция Green Smart Growth за малкия и средния бизнес. Фокусът на събитието ще бъде върху устойчивото развитие на малките и средните компании. Подробности разказа Красимира Георгиева, която е един от организаторите. По думите нашата икономика е твърде малка и за да може едно..

публикувано на 04.10.23 в 17:24
Елица Костова от БАУХ и Боян Келчев - обучител по финансова грамотност на младите хора

Отчита се ръст в младежката заетост и интерес към стажантските програми у нас

През последните години пейзажът на младежката заетост у нас претърпява значителна трансформация. В края на лятото Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" отчете чувствителен ръст на заетостта на непълнолетни през първите седем месеца на годината. Техният брой за периода е близо 10 500, сравнено с 8 422 спрямо същия период на 2022 г...

публикувано на 04.10.23 в 16:28
Снимката е илюстративна

Безплатно обучение за бежанците у нас

Как се включват в учебния процес децата-бежанци и хората търсещи международна закрила? Подробности по темата разказа Станислав Георгиев, старши експерт по български език и литература в Регионалното управление на образованието (РОУ) – София-град. През последните години РОУ в София е насочило към образователната система на столицата над 1000 души..

публикувано на 04.10.23 в 15:20

Фантастични форми и мистика в новата изложба на Владимир Чукич

Фантастични форми, мистика, символика и музика може да бъде видяна в новата изложба на Владимир Чукич . Тя ще бъде открита на 5 октомври в галерия "Графикарт". Графикът, който сънува картините си, застава за първи път на софийската изложбена сцена. Пред Радио София Владимир Чукич сподели, че и зложбата е съвкупност от впечатления и сънища ...

публикувано на 04.10.23 в 14:33

Вензи ще отбележи 10 години на сцена с музика, танци и много изненади

В предаването "Добър вечер, София" гостува изпълнителят Вензи. Поводът е неговия творчески юбилей – 10  години на музикалната сцена. Това ще се случи съвсем скоро, увери самият той. "Този петък, 6 октомври, в подлеза на НДК, в едно култово заведение за жива музика ще направим много красив концерт, красива музикална история, съвместно с..

публикувано на 04.10.23 в 13:58

Международно състезание по гражданска журналистика приканва младежи с интереси в областта

Фондацията за предприемачество, култура и образование (ФПКО) кани всички младежи с интереси в областта на гражданската журналистика, на възраст между 18 и 30 години (включително), да се включат в Международното състезание по гражданска журналистика , което ще продължи от 15 септември до 14 ноември,  като част от програмата на проекта..

публикувано на 04.10.23 в 13:35