Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спортът като възможност за интеграция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните години бежанската криза е сред темите, които вълнуват най-много обществеността в цяла Европа.

Освен подслон и храна, идващите на територията на Европейския съюз хора имат нужда и от интеграция сред местното население и обществата, където остават.

Възможност за интеграция дава и спортът. В много европейски страни политиката за интеграция чрез спорт е факт и се реализира на национално и местно ниво. От Асоциацията за развитие на българския спорт искат и в България това да стане факт.

Те работят по проект „СпортИграция“, одобрен от Европейската комисия, с който да се представят добрите практики и да се подготвят мерки за интеграцията на хора от рискови групи чрез спорта.

Как точно може да стане това - чуйте от репортажа на Ивайло Николов.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проект за вендинг машини за санитарни принадлежности спечели Академия за иновации 2021

Проектът VENDY+ спечели Академия за иновации 2021 . Той е разработка на три студентки от Американски университет в Благоевград - Албина Томова, София Широканска и Кристина Узунова . Екипът разработва собствени вендинг машини за санитарни принадлежности и цели да подобри сексуалното образование в България. „Едно от нещата, с които ние се..

публикувано на 23.06.21 в 15:48

"Фестивал на приключенията" във Врачанския Балкан от 1 до 4 юли

От 1 до 4 юли , в Природен парк „Врачански Балкан“ и град Враца , ще се проведе първия по рода си " Фестивал на приключенията" ! Програмата на фестивала е насочена, както към любителите на екстремните преживявания, така и към начинаещи приключенци и семейства с деца. „До голяма степен събитието е направено за столичани , защото искаме..

публикувано на 23.06.21 в 15:04

SOS Детски селища търсят приемни родители за дома в Трявна

SOS “Детски селища” търси приемни семейства за дома в Трявна. Основните критерии, на които трябва да отговарят бъдещите приемни родители са няколко: да не са поставени под запрещение да не са лишавани от родителски права да не са с ограничени родителски правада нямат някои заболявания, които биха пречили за извършването на тази работа да не са..

публикувано на 23.06.21 в 14:27

Цяла седмица „Шопски празници“ в гр. Елин Пелин

В гр. Елин Пелин се провеждат ежегодните празници, посветени на шопския бит и култура, наречени „Шопски празници“ . Традициите на местното население намират своята ежегодна изява на Шопския празник , който се провежда от 1970 година насам. „Това е един истински и неподправен празник , утвърден от живота. Той е чакан с нетърпение,..

публикувано на 23.06.21 в 14:26

Картофите понижават кръвното налягане

Печените или варени картофи могат да понижат кръвното налягане. Изследването е на американски учени, публикувано в сп. „Nutrients“ . Изследователи от университета Пардю изследват ефектите на добавките с калий върху кръвното налягане, тъй като картофите са основен източник на калий . 30 души с хипертония и предхипертония са участвали в..

публикувано на 23.06.21 в 14:08

Луната стана моя спътница, мое изразно средство

На 25 юни галерия “Ракурси” приема изложбата "Лунни обекти" на един изключителен артист, керамик, скулптор, интериорен дизайнер Ина Дамянова .  “В каквато и сфера да работя, аз си оставам артист, винаги мисля като артист и подходът ми е такъв. Бях си казала, че няма да правя изложби заради самите тях, чаках си момента, в който да имам да кажа нещо..

публикувано на 23.06.21 в 13:25

Дискусията “Времето на бившите хора” в търсене на логиката от близкото ни минало

На историята и паметта, която определя настоящето и бъдещето ни, ще бъде посветена дискусията “Времето на бившите хора” . Събитието ще се проведе на 30 юни от 19.00 на ул. “Лавеле” 11. Организатор на дискусията е Фондация “Форграунд” и Народно читалище "Читалище.то" . Бившите хора е термин от тоталитарното минало на страната ни , който определя..

публикувано на 23.06.21 в 12:56