Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските власти установяват дали извършителят на масовото убийство в Орландо е имал контакти с терористи

Омар Матийн

Властите в Съединените Щати се опитват да установят дали извършителят на масовото убийство в нощен клуб в Орландо е имал някакви контакти с международна терористична организация. В съботната нощ американецът с афганистанско потекло Омар Матийн откри огън в гей клуб като по последни данни е отнел живота на 49 и е ранил поне 53-ма. Матийн е бил разследван в миналото от ФБР за връзки със заподозрени в тероризъм, но тогава не са били открити достатъчно доказателства. Вашингтон Поуст съобщава, че бившата му съпруга го описва като избухлив, "емоционално нестабилен" и "психично болен". ФБР информират, че за сега няма информация за други заплахи в Орландо или в страната. Въпреки това полицията ще увеличи патрулите си по провеждащите се този месец в Америка гей паради.

Приоритет на органите на реда през изминалата нощ бяха идентифицирането на телата на жертвите и търсенето на повече информация около нападателя, извършил най-кървавата престрелка в съвременната американска история. Засегнатите от своя страна отказват да приемат реалността, в която животът на роднини и обичани от тях хора е бил отнет по немислим начин.

След мъчителното изваждане едно по едно телата от окървавените зали на клуба и съобщаването на скръбната вест на близките властите заявиха, че загиналите в крайна сметка са 49, сред които аптекар, мениджър в  агенция за пътувания и момче, което изпраща до майка си зловещи съобщения предвещаващи смъртта му. „Ще умра“. Към момента само едно от телата не е идентифицирано.

Междувременно известните около соченият за извършител Омар Матийн поставят повече въпроси, отколкото отговори. Как няколкото предишни разследвания на ФБР не са успели да открият доказателства за радикалните намерения на Омар и дали фактът, че преди на нахлуе в клуба той се е заклел във вярност на Ислямска държава означава, че атаката е била поръчана отвън. Случилото се за пореден път поставя на преден план и въпроса за лекотата, с която може да се закупи оръжие в Америка. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.