Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евро 2016 - ден 4 обзор

Белгия-Италия 0:2 : Емануеле Джакерини 32 мин, Грациано Пеле 90+3 мин.

Отборът на Белгия, който е сочен за един от фаворитите на турнира, създаде доста голови положения, но не успя да реализира нито едно от тях, като почти всички удари бяха извън очертанията на вратата. Срещата беше доста интересна и оправда очакванията, след като имаше много атаки и към двете врати.

Вратарят на Италия Джанлуиджи Буфон изигра своя мач номер 157 за националния отбор. Така 38-годишният страж стана първият футболист, който извежда с капитанската лента своя отбор на трето европейско първенство.

Отборът на Белгия започна по-добре срещата и доминираше в началните 30 минути. Пропуски обаче направиха Раджа Наинголан и Маруан Фелаини. В 32-ата минута аванс за италианците даде Емануеле Джакерини. Той получи пас от центъра на терена от Леонардо Бонучи, овладя топката с едно докосване и с техничен удар я изпрати във вратата на Тибо Куртоа. Отборът на Италия имаше още отлични положения в следващите минути, но те бяха пропуснати от Антонио Кандрева и Грациано Пеле.

Пет минути преди края на първото полувреме Кевин де Бройне можеше да се разпише за Белгия, но италианските защитници се справиха с него при две последователни ситуации. След подновяването на играта белгийците отново пропуснаха чисто положение. В 53-ата минута Ромелу Лукаку стреля, но топката мина на сантиметри от горния ъгъл на вратата на Буфон. В следващата атака Куртоа спаси удар на Грациано Пеле. Последваха пропуски на Наинголан и Еден Азар за Белгия. В 82-ата минута пък Ориги стреля с глава, но топката премина над гредата. Италианците решиха всичко в добавеното време. Грациано Пеле получи пас от Кандрева и с мощен удар от границата на малкото наказателно поле не остави шансове на Куртоа за крайното 2:0. С победата Италия оглави класирането в пета група с 3 точки.

В другата среща от групата Ирландия и Швеция завършиха 1:1. В тази среща определено ирландците доминираха и създадоха доста положения, но не успяха да се възползват от надмощието си. Шведите пък успяха да измъкнат равенството без точен удар във вратата. Три минути след началото на второто полувреме Уес Хулахън даде аванс на ирландците, а в 71-ата минута Киърън Кларк си вкара автогол, което беше и първо попадение в собствената врата на първенството. Пропуски за Ирландия: Джонатан Уолтърс, Киърън Кларк, Роби Брейди.

Ирландия-Швеция-общо удари: 9-7, точни удари: 4-0.

12 минути преди края на терена се появи и звездата Роби Кийн, на 35 години и 11 месеца и 5 дни, който се превръща в най-възрастния състезател в историята на ирландския футбол на голямо първенство.

В следващия кръг италианците ще играят срещу Швеция, а Белгия излиза срещу Ирландия.

В най-ранната среща за вчерашния ден, която противопостави тимовете на Испания и Чехия от 4-та група, настоящите Европейски шампиони успяха да спечелят с 1:0, след късен гол на Жерар Пике.

Той се разписа с глава в 87-та минута. В самият край на срещата Владимир Дарида получи отлична възможност да изравни, но изстрелът му беше в обсега на Де Хеа. Въпреки че Чехия игра по-силно в началните минути на двубоя, срещата определено мина под диктовката на испанците, които създадоха доста голови положения, а чехите се задоволяваха предимно с контраатаки, при които създадоха няколко положения пред вратата на Давид де Хеа.

Вратарят на Манчестър Юнайтед и колегата му Петър Чех показаха класа и се намесваха качествено, само при гола, Чех нямаше какво да направи. За испанците с неточни удари и пропоски се отличиха Мората, Адурис, Жорди Алба, Давид Силва, Нолито и Серхио Рамос, а за чехите най-сериозни пропуски направиха Хубник, Томаш Нецид и Владимир Дарида.

След този двубой Испания записа 13-и пореден мач без поражение на Европейски първенства, като за последно те загубиха преди 12 години с 0:1 от Португалия. На настоящия шампионат във Франция пък, играчите на Висенте дел Боске ще се опитат да спечелят 3 поредна европейска титла.

В следващите срещи от четвърта група Испания среща Турция, а Чехия ще играе с Хърватия.

Днес ще се изиграят първите срещи от последната 6-та група, от 19ч Австрия-Унгария, 22ч- Португалия-Исландия, но за тях по-късно.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57