Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция е първият отбор, който се класира за осминафиналите на Евро 2016

Франция е първият отбор, който се класира за осминафиналите на Европейското първенство.

Домакините постигнаха втора драматична победа с попадения в последните минути, този път над Албания с 2:0. Французите отправиха общо 22 удара към вратата на албанците, но само 2 бяха в очертанията, които се превърнаха и в попадения. Гостите от своя страна отправиха 8 изстрела, но нито един не беше в очертанията на врата, пазена от Лорис. Головете бяха дело на Антоан Гризман в 90-тата минута и Димитри Пайе, който беше героят и от първата среща на французите с Румъния, отбеляза в последната минута от продължението.

Албания играха добре, имаха опасни атаки, уцелиха и греда, но нямаха късмет да се разпишат и да спечелят първата си точка на големи първенства. Дешан направи промени в сравнение с първата среща на Франция, като Антони Марсиал и Кингсли Коман започнаха на местата на Антоан Гризман и Пол Погба, от чиито представяне селекционерът на Франция не остана доволен в мача с Румъния. Двете промени обаче също не впечатлиха. През първата част французите застрашаваха вратата на Албания предимно след статични положения. Албанците имаха няколко пробива, при един от които Армандо Садику не успя да засече топката и да се разпише Това беше и първото интересно положение на балканците. Втората част обаче започна обещаващо. Секунди след подновяването на играта Кингсли Коман стреля с глава, но топката мина на няколко сантиметра встрани от вратата. В 53-та минута албанците пропиляха страхотен шанс и определено могат да съжаляват. Тогава Ледиан Мамушай стреля от вратарското поле, но топката удари левия страничен стълб. Страничният стълб се показа като верен помощник и на албанците. В 68-та минута Димитри Пайе намери перфектно Оливие Жиру и той стреля с глава, но прати топката в дясната греда. Етрит Бериша дори не помръдна и нямаше какво да направи. Естествено, последващите минути минаха под диктовката на домакините. В 90-та минута, с първия точен удар в мача за Франция, Гризман се разписа с глава след центриране на Адил Рами от фланга. В последните секунди падна и гола на Пайе.

В по-ранната среща от тази група Румъния и Швейцария завършиха при резултат 1:1. общо удари: 14-19,  точни удари: 4-6. Богдан Станку изведе Румъния напред в 18-ата минута, след като бе точен от дузпа, но в 57-ата минута Адмир Мехмеди изравни с удар с воле. Станку стана третият играч, който успя да отбележи две дузпи по време на едно европейско първенство. До този момент това бяха Франк Арнесен през 1984 г. и Гайска Мендиета през 2000 г.

С равенството Швейцария събра 4 точки и направи важна крачка към първо класиране в историята си за фазата на директните елиминации на европейско първенство. За Румъния точката бе първа на този шампионат. Пропуски за Швейцария напрвиха Харис Сеферович, Фабиан Шен, Джердан Шакири и други. След като изравниха резултата, швейцарците бяха по-активни, но така и не успяха да се разпишат за втори път, с което да си осигурят място на осминафиналите. Пълни 90 минути за Румъния записаха футболистите на шампиона на България Лудогорец Андрей Препелица и Клаудиу Кешеру, като и двамата получиха жълти картони през първото полувреме и си пролича разликата, защото в нашето първенство те изглеждат бързи, а на европейското са много по-бавни от другите играчи.

Отборът на Словакия победи Русия с 2:1 в среща от втория кръг в група "В" и записа първи успех на европейското първенство по футбол във Франция. Владимир Вайс и Марек Хамшик се разписаха за Словакия през първото полувреме, а Денис Глушаков беше точен за Русия в 80-ата минута.

В началните минути на мача руските национали пропуснаха две положения. В 23-ата минута Атрьом Дзюба засече топката с глава, тя тупна пред вратаря Матуш Козачик, който успя да я избие. Пет минути по-късно Фьодор Смолов стреля опасно по земята, топката минава на сантиметри от вратата.

В началото на второто полувреме липсваха чисти положения пред двете врати. Едва в края на мача руските футболисти оказаха финален натиск, но не успяха да стигнат до изравняване. Няколко минути преди да изтече редовното време, Глушаков беше близо до второ попадение, но изстрелът му премина на сантиметри от страничния стълб на вратата на словаците.

Така Словакия записа първия си успех на европейски финали като самостоятелна държава, а Русия ще трябва да търси задължителен успех срещу Уелс, ако исак да продължи напред в турнира. 

Днес Англия - Уелс 16 ч., Украйна - Северна Ирландия 19 ч. и Германия - Полша 22 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57