Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уелс и Англия са на осминафинали, Словакия ще чака

Уелс и Англия станаха вторите два отбора, които си осигуриха класиране за фазата на директните елиминации на Европейското първенство по футбол във Франция. Това стана, след като снощи се изиграха последните срещи от втора група на турнира. Така двата британски състава се присъединиха към отбора на домакините и тима на Швейцария, които са първите сигурни участници на осминафиналите.


Група В оглавява Уелс, с 6 точки, Англия-5, Словакия-4, а Русия-1.

Русия-Уелс: 0-3, общо удари: 13-19, точни удари: 2-11.

Още в 11-ата минута отборът на Уелс откри резултата чрез Аарън Рамзи. Полузащитникът на Арсенал получи чудесен пас от Джо Алън и останал сам срещу вратаря Игор Акинфеев технично го прехвърли. Девет минути по-късно Уелс поведе с 2:0. Точен беше Нийл Тейлър, който също като при първия гол се оказа сам срещу Акинфеев. Вратарят спаси първия му удар, но нямаше шанс при добавката. За Тейлър това беше първи гол в кариерата за националния отбор на Уелс. Руските национали създадоха само две добри положения през първото полувреме чрез Артьом Дзюба и Фьодор Смолов.

Играчите на Уелс отправиха 11 удара към вратата на Акинфеев през първите 45 минути.

В началото на втората част Гарет Бейл пропусна две възможности. Все пак той стигна до гол в 67-а минута и оглави класирането при голмайсторите с три попадения от началото на Евро 2016. Бейл излезе сам срещу Акинфеев и с лекота отбеляза третото попадение.

Капитанът на състава на Русия Роман Широков определи представянето тима на това Европейско като провал, а защитникът Василий Березуцкий се извини на феновете. Сега поне УЕФА няма да се налага да изхвърля Русия от турнира, те сами си отпаднаха.

Старши треньорът на младежкия национален отбор на Русия по футбол Николай Писарев коментира след загубата на "сборная" с 0:3 от Уелс на Евро 2016, че на тима са липсвали скорост и физическа подготовка.

Опитахме се да спрем контраатаките на Уелс, но Бейл и Рамзи без проблеми се измъкваха от нашите играчи. Уелс беше като "Бентли", а ние - като "Жигули", каза Писарев.

Словакия - Англия: 0-0, общо удари: 4-27, точни удари: 2-5

По този начин Англия остана на второ място в групата, след победата на Уелс над Русия. Словаците с четири точки също имат своите шансове като трети отбор в групата, но ще трябва да чакат всички останали мачове в групите, когато ще се разбере кои са третите отбори от групите, които продължават. Англичаните пропуснаха куп положения и само геройствата на Матуш Козачик на вратата на Словакия запазиха ремито. С второто място в групата за Англия се очаква да имат по-сериозен съперник в осминафиналите. Най-сериозни пропуски са тима на Англия направиха Джейми Варди, Даниел Стъридж, Адам Лалана и Хари Кейн.

Словакия приключи първото полувреме без удар към вратата на Англия, но в началото на второто Крис Смолинг за малко да обърка тотално Джо Харт при една върната топка, и да даде шанс на съперника, но в крайна сметка Харт улови, точно пред Роберт Мак.

Така приключи всичко в група В и Англия остана втора в класирането, а Словакия запази надежда за осминафинал, като в този момент е на първо място в своеобразната класация на отборите заемащи трето място в групите.

Звездата на Уелс Гарет Бейл стана седмият футболист в историята, който бележи във всички мачове от групова фаза на Европейско първенство. Той се разписа по веднъж във всеки мач на своя отбори и така се нареди до Мишел Платини, Христо Стоичков, Алън Шиърър, Саво Милошевич, Милан Барош и Рууд ван Нистелрой.

Днес предстоят решаващите двубои от трета и четвърта група. От 19:00 часа са двата мача от група С, Украйна-Полша и Северна Ирландия-Германия, а от 22ч, решаващите битки от четвърта група между Испания-Хърватия и Чехия-Турция.

 Повече за Евро 2016 - чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57